週五晚同朋友一齊嚟咗呢間喺東涌嘅 中東菜/地中海菜/黎巴嫩菜 餐廳 食美味晚餐🤣呢間餐廳有「中東菜」同埋「地中海菜」,涵蓋範圍極度廣泛,「地中海菜 (Mediterranean Cuisine)」嘅概念出現咗只係幾十年可以追溯到 Elizabeth David 寫嘅書 Book of Mediterranean Food (1950),之後就有好多其他作者將呢個概念加以演繹兼發揚光大,Elizabeth David 其實比較集中講 法國菜、意大利菜、西班牙菜、希臘菜,但係依家 Mediterranean Cuisine 已經講緊圍住地中海嘅好多國家嘅菜餚,包括 葡萄牙、中東國家、北非國家 😊;Mediterranean Cuisine 裏邊嘅 西班牙菜 同 意大利菜 我比較熟悉,其他就真係唔係好識 🤣;而「中東菜」同「地中海菜」應該係有部份重疊嘅😊Grilled Squid 炭烤魷魚:魷魚新鮮肉質爽滑鮮甜,最特別嘅應該係嗰個顏色翠綠嘅 Lemon Parsley Sauce,出奇地清新、開胃、有 Parsley 香草清香味🤣Fattoush 黎凡特沙律:Fattoush 係一種 Lev
Fattoush 黎凡特沙律:Fattoush 係一種 Levant 沙律🥗 (Levant 泛指 地中海東岸/東地中海地區),由烤或油炸嘅 khubz(阿拉伯扁麵包)混合其他沙律菜而成,Fattoush 喺 Levant 地區非常受歡迎🤣;呢間餐廳用嘅全部材料都非常新鮮,材料有 番茜、青瓜、紅石榴、薄荷葉、生菜、大蕃茄、小蕃茄 等,仲有比較特別嘅 Sumac Pomegranate 醬汁,酸酸哋,清新又開胃,整體非常美味😋🤣
Aleppo Pepper Prawns 煎大蝦配甜椒蒜蓉與新鮮芫荽:大蝦🦐大大隻一共有四隻,全部都新鮮,肉質結實又鮮甜,嗰個蒜蓉芫荽甜椒醬非常惹味,配大蝦一齊食好正🤣
Mocktail Berry Cool Breeze:餐牌咁樣形容《Blend of Fresh Strawberry and Raspberry with Citrus in a Base of Black Tea》,有好 subtle 嘅士多啤梨🍓同埋紅桑子味道,都幾甜,清新幾好飲🤣
Cocktail Strawberry Old Fashioned :餐牌寫住《Artisanal Strawberry Infused Bourbon, Finished with Aromatic and Orange Bitters》,有 American Bourbon Whisky 🥃 嘅典型甜味同埋煙熏味,加埋都係好 subtle 嘅士多啤梨味,幾得意😊
Fish Kabsa 烤原條鯧魚配慢煮香料飯 :Baked Pomfret Fish with Kabsa Rice 原條鯧魚肉質細滑,夠晒鮮甜,香料飯係用 long grain rice 🌾,澱粉質含量較低,即係糖分低啲,咁樣又健康啲,香料飯好香口,應該加咗好多我唔識嘅地中海 / 中東香料,所以有啲獨特嘅香味🤣
非常美味嘅一餐🤣🤩,勁滿足😌