2024-04-21 1888 浏览
睇返啲食评原来对上一次同老友食火锅已经喺上年8月嘅事,今晚趁高兴同两位相识数十载嘅死佬聚一聚,搞个死佬小饭局,选址就番大家方便嚟到尖沙咀楼上舖嘅「聚鸟亭」,听个名以为喺居酒屋,其实主力喺做火锅架,哈哈,不过,又渗入啲日式元素晌火锅中,火锅新秩序。餐厅呈L型,入到餐厅,都有少少和风感,主要喺墙上嘅彩绘,画得真喺几靓、几吸精,而近厨房一边有几张梳化位,我就觉得特别好坐,够晒舒服。呢度仲会有英超直播,就嚟到季尾,啲比赛会更加精彩,咁嚟呢度打边炉就唔会错过啲赛事,啱晒啲波友。最鬼马嘅喺,店长话有时会僻餐厅一角放咗啲结他、鼓……,可以俾人即兴街头表演(Busking),有现场音乐伴食,够晒过瘾。餐厅无餐牌,采用二维码落单,小弟就尝试截图俾大家睇睇餐牌有啲咩选择。海鲜类、丸类、蔬菜类都有拼盘供选择,所以,先向此埋手,再散点其他食材。食之前,先讲讲调味料,枱侧一大个九宫格调味架,有芫荽、辣椒、葱粒、金蒜、辣椒油、芝麻酱、花生粒、腐乳及蒜蓉,再加3款酱汁:生抽、柚子汁、烧汁,颇有心思。日式鲷鱼浓汤 $108打边炉汤底梗喺重点嚟,文初都讲到呢度会渗入日式元素,3款汤底就明显充分表现出嚟,包括:日式鸡白汤
调味架
日式鲷鱼浓汤 $108

打边炉汤底梗喺重点嚟,文初都讲到呢度会渗入日式元素,3款汤底就明显充分表现出嚟,包括:日式鸡白汤、日式猪骨浓汤、日式鲷鱼浓汤,店长话全部汤都喺真材实料即日新鲜熬制,可为诚意十足。前两者食拉面都曾试过,最后者个人觉得比较特别,汤色浓香不浊,先喺嚟试下啖汤,入口超鲜甜,鱼味浓,里面仲有啲好嫩滑嘅豆腐同埋健康嘅昆布,正呀喂。
日式鲷鱼浓汤
仲有,加汤就确喺加汤,而唔喺加水,所以,由头到尾都保持浓郁,到最后用嚟加落啲拉面度食,真喺一流
可乐、西柚梳打@$15
打边炉唔少得汽水相伴,老友饮可乐,小弟就喜欢西柚梳打多啲,𠮶一阵阵汽泡及凉快感,令打边炉更添乐趣。
可乐、西柚梳打
海鲜拼盘 $198

拼盘包括大大只嘅白蚬、大海虾、南非鲍鱼,睇落食材新鲜,不过,新唔新鲜一食就知,无得呃。先试啲白蚬,一来大大只,够厚肉,二来入口肥美鲜甜,带少少海水咸鲜味,又唔会有沙,高质;再试就大海虾,同样够晒大只,新鲜又弹牙,沾丁点酱油,鲜味更突出;轮到讲件鲍鱼,口感咬落有韧劲之余,亦有弹牙感,鲍味鲜甜。
杂丸拼盘 $128

一份拼盘共有8款食材,包括蟹籽丸、牛丸、炸鱼蛋、芝士丸、贡丸、鱼片头鱼、墨鱼丸、鱼皮饺,样样两粒,我哋3个当然分唔匀,但每人都试到5、6样。呢个部份唔算好特别,志在过吓口瘾,相反,打边炉无三几款乜丸物丸,又好似感觉差少少咁。
手打墨鱼滑 $68

如果唔好丸类,唔叫都无妨,不过,呢个手打墨鱼滑就点都要试吓,因为一客份量几多,最重要喺个墨鱼味突出,渌好嘅墨鱼滑好弹牙,好食!
手打墨鱼滑
白鳝 $88

除墨鱼滑,另一推介喺啲白鳝片,啲白鳝片好有质素,望上去外观好有光泽,入口好有鱼鲜味,最正喺𠮶一份爽脆感十足,沾点酱油提鲜,更加正。
白鳝
美国羊肩肉片 $78、黄喉 $58、澳洲M5和牛牛板腱 $108

跟住呢一轮就试吓啲肉类,最心水喺牛板腱同啲羊肩肉,难得两位老友都钟意食羊,再加一份黄喉,好和风嘅木盒装上嚟,份外好睇。啲羊肩肉好嫩滑,膻味唔太重,相信一般人都食到;牛板腱采用澳洲M5和牛级数,自然差唔得去边,轻灼就可以入口,口感软腍,肉味香浓,却又不失微微油香;而黄喉切开成一片片,灼过之后,口感非常之爽脆。
美国羊肩肉片、黄喉、澳洲M5和牛牛板腱
美国羊肩肉片
黄喉
澳洲M5和牛牛板腱
蔬菜拼盘 $98

平衡吓咁就梗喺要食番多少少菜啦,一份蔬菜拼盘有齐粟米、白萝卜、金菇、冬菇、生菜、皇帝菜、娃娃菜,悭番谂嚟谂去嘅烦恼,而啲蔬菜都几新鲜。
蔬菜拼盘
蔬菜拼盘
新沾记水饺 $58、白鳝 $88

近尾声,再追加多一份白鳝,上文分享咗就唔多讲,另外,店长推介试吓新沾记水饺,果然有水准,水饺唔单止超大只,包得丰满,仲落足料,口感十足,好食。
新沾记水饺、白鳝
新沾记水饺
武藏野手打拉面 $48

平常去到尾,都会嗌一客公仔面或乌冬垫垫肚,今次嗌咗一份手打拉面,卖相正头好似平时去拉面店食嘅拉面咁样,有齐鸣门卷、笋干、木耳丝、葱粒同紫菜,倒啲火锅汤落去就食得,好有日本风味,而啲拉面好爽口,真喺唔错。
武藏野手打拉面
今餐食得好称心满意,食得出汤底用心制作,食材新鲜,而招呼又好唔错,店员手脚快,服务殷勤。
手打墨鱼滑
新沾记水饺、白鳝