2020-02-05 206 浏览
来尖沙咀向长辈拜年,晚饭就顺便在附近解决。由于新年期间吃了太多煎炸食物,所以想清清地吃点粥面。途经乐道,见到这间「潮发粥面茶餐厅」,探头内望,舖面虽然不大,但地方都几干净企理,一于试下。餐牌压咗系台面嘅玻璃下面,另外墙身上亦挂了不少食物相片,项目一目了然。原来呢间餐厅嘅食物选择都几多,除咗有粥品、面食之外,仲有饭类、汤类及小菜类等供应。我哋点咗肠粉 ($15)、鲜虾云吞、炸酱捞面、鲩鱼腩粥同饮品。碟肠粉味道真系唔错,入口皮薄而不散,软身但又唔会过腍,滑溜富弹性,食到一层层肠粉皮。至于酱汁方面,无论系豉油、甜酱、麻酱都下得毫不吝啬,唯一可惜就是没有洒上芝麻,否则食味更佳。鲜虾云吞,啲云吞好巨型,粒粒都好似乒乓波咁大,虾肉比例相称,内馅虾肉弹牙,而且猪肉唔会好腻,加上云吞皮,薄而不烂,真正做到皮薄馅靓!最开心就系碗云吞仲有生菜垫底,食多啲菜,健康又有益。接著送上的炸酱捞面 ($51) 亦非常之有水准,面条够细够爽,软硬适中兼弹牙,入口完全无碱水味,配上炸酱肉丝,极之惹味讨好。最特别就系炸酱入面竟然加咗啲潮州酸辣菜,味道辛香但又唔太辣,令人相当难忘!推介要吃。鲩鱼腩粥 ($46) 个粥底做得

鲩鱼腩粥 ($46) 个粥底做得相当出色,好鲜好绵。鱼腩下得好慷慨,分量劲多,足足有成三大件,而且咬落超滑溜,加上够晒厚肉,配沾了鱼肉的粥底吃,鲜甜惹味!

饮品点咗丝袜奶茶 ($17) 同柠檬柑桔露 ($19),我唔系奶茶粉丝,不过听讲呢杯味道都唔错,茶质非常香滑,喝起来不过浓亦不太涩,带清香。至于我点的柑桔露,一入口即能感受到浓郁的柑桔香味,还有颇明显的酸度,近排天气冻冰冰,饮完真系好舒服,够晒暖胃。
用餐时段