2025-06-09 316 浏览
早前朋友生日,約左去食PHI Coffee & Pancake慶生。PHI都算系一間著名打卡食店,佢地既梳乎釐pancake出名鬆軟香甜。餐廳日系裝修簡約舒適,店員態度親切有禮,適合一班ladies談心。佢地最近推出開心果主題餐點,我至愛!!無花果巴馬火腿吐司 一上菜已經勁心心眼,好靚好IG-able。擺盤用心,賣相又吸引,真系未食都一定要先打卡。無花果同黑桑椹好香甜,加少少蜜糖更有層次,吐司厚切鬆軟之余,略略烤過好香牛油味,配埋大大塊既巴馬火腿,咸甜兩者互相平衡,非常出色。開心果帶子意粉意粉份量唔少,帶子好厚身鮮甜,表面煎得金黃同時保留刺身口感。軟硬適中嘅意粉沾滿creamy既開心果醬汁,並灑上開心果碎,令到意粉食落更有層次兼富有果仁香氣。開心果梳乎釐超級推薦,賣相吸引之余仲好好味。梳乎釐pancake蛋味香濃,質感鬆軟綿密,空氣感十足!! 上面鋪滿咗開心果,真系好好好濃郁,隔離仲有開心果布甸同埋開心果碎,撈埋一齊食會有意想不到既效果,鐘意食開心果嘅朋友仔一定會好開心。開心果咖啡香濃咖啡配上堅果香味濃郁嘅開心果醬,中和左咖啡的苦澀味,飲落層次豐富又醇厚。

無花果巴馬火腿吐司

開心果帶子意粉