2014-12-17 859 浏览
今日特意嚟「鲜粉人家」食烤鱼,点知原来烤鱼要订,我朋友无订鱼所以无得食,有点失望。 朋友仔话鸡煲都好好食,我都已经嚟到鸡煲就鸡煲。鸡煲套餐当然有鸡煲,还可以拣2个火锅材料,套餐HK$178。朋友仔成日嚟食,所以由佢决定,鸡煲要BB辣,火锅材料拣金菇肥牛及薯粉。鸡煲跟我平时食的鸡煲有 D 唔同,佢系有好多汤,但系汤又比平时打边炉 D汤浓,但又比𩠌菜汁稀,暂且叫汤汁。鸡煲内有不同材料,有鸡而且已经熟、有紫洋葱、芫茜、绿色的大辣椒、其他香料等。朋友仔叫我先食紫洋葱,因为紫洋葱滚一阵就可以食,淋左就唔好食,而家食就有少少嚼口,又食到原有紫洋葱的甜味。朋友仔就话早D将薯粉放入锅内可以比薯粉入味,迟左滚到无晒汤汁侍应到时加汤就会稀释左原本D汤汁的味道。佢又话而家就一路食鸡一路等薯粉啦。我终于可以食鸡,只系滚左一阵都已经入晒味,鸡一D都唔肥,辣度我可以接受到,但系我唔喜欢食鸡皮,所以鸡脚、鸡翼、难处理鸡皮的鸡件就全部属朋友仔食,佢都不知多开心,佢话只脚入晒味好好食。我食左一口薯粉全完明白朋友仔点解拣薯粉,就好似打边炉加粉丝一样,可以全完吸晒汤底的味道,但薯粉比粉丝还胜一筹,因为薯粉比粉丝有嚼口。最后
今日特意嚟「鲜粉人家」食烤鱼,点知原来烤鱼要订,我朋友无订鱼所以无得食,有点失望。 朋友仔话鸡煲都好好食,我都已经嚟到鸡煲鸡煲
最后,朋友仔讲得无错,一个套餐2个女仔食都好饱,鸡煲好好味,而家我好期待食烤鱼。
题外话/补充资料: 要早 D去, 因为很少位
2014-12-15