2024-02-08 1110 浏览
好似好耐冇出街打边炉,见今日天气突然间又转返冻,最适合就系打个边炉暖下身。好耐之前嚟过呢度食印象中几好食,𠮶度嘅环境真系几舒服,够晒大,仲好多卡位添。我哋今晚叫咗鸳鸯汤底,一边系沙嗲汤底。个沙嗲一上嚟就已经超级香,入面仲要包咗啲鸭血,好够味,连豉油都唔使点。另一个汤底系桃胶椰子鸡汤,呢个汤底都好足料。系开始打边炉之前仲特登试咗佢啖汤,又真系好甜,而且好香椰奶味。因为鸳鸯锅嘅关系,佢只系跟咗个例牌份量嘅鸡。𠮶啲鸡煮完之后仲好滑添,呢个汤底系几值得嗌嘅。然后我哋叫咗个封门柳,上到嚟个颜色唔系好靓,比较深色。不过原来佢系成晚嘅MVP,因为好香牛味,而且仲好腍添。另外嗌咗个鸳鸯蚌,但系佢就唔系太新鲜,所以味道好一般。之后我哋叫咗个饺子拼盘,但系佢今晚冇晒辣子鸡饺子,就俾咗两款重复嘅凤城饺子,卖相一般。但系每一粒咬开都系有好大只虾,而且啖啖肉好弹牙,真系搞不可以貌相。另外佢哋嘅黑松露饺子就冇虾嘅,但系黑松露味就好香,可以一试。饮品方面,我哋两个人叫咗一支竹蔗茅根,都分到每人两至三杯,甜度啱啱好,感觉上又可以清热气。两个人食咗千零蚊,打边炉嘅话算系咁啦,不过两个女仔嚟讲都够饱嘅。

因为鸳鸯锅嘅关系,佢只系跟咗个例牌份量嘅鸡。

𠮶啲鸡煮完之后仲好滑添,呢个汤底系几值得嗌嘅。

另外嗌咗个鸳鸯蚌,但系佢就唔系太新鲜,所以味道好一般。

2024-02-07