2025-08-15 0 浏览
北上既時候已經對佢印象唔錯,特別係佢地個粉絲蝦。而家香港已經有多家分店,仲有會員app ,有迎新優惠。雖然香港全寸金尺土,冇可能做到內地果種大既園林式裝修,不過仍然係有限既空間加入園林既元素。餐牌上當然有好多熟悉的面孔,不過更吸引既係香港限定。西湖雷峰塔模仿西湖雷峰塔既外型,其實係山藥和奶既製成品,口感似奶凍。綠色既湖水則來自豆蓉。暴打鳳梨茶造型吸引,特意將熊同鳳梨茶分隔,避免直接溶於水中,適合打咭,而且味道清甜。蔥香脆皮烤鴨平時食開烤雞,今次烤鴨比到驚喜。除咗皮脆,滿碟既蔥香絕對一讚,有幾分XO醬既感覺,食開烤雞既你真係可以一試。蝦湯泡飯泡飯個重點係要夠滾,砂鍋上滾出煙,然後加脆米充滿儀式感。粒粒蝦肉,脆米同泡飯口感豐富,而且湯沒死咸。高湯蝦乾小青菜高湯清甜,配合蝦乾帶出少許鹹香。
北上既時候已經對佢印象唔錯,特別係佢地個粉絲蝦。

而家香港已經有多家分店,仲有會員app ,有迎新優惠。

餐牌上當然有好多熟悉的面孔,不過更吸引既係香港限定。

西湖雷峰塔

暴打鳳梨茶

蔥香脆皮烤鴨

蝦湯泡飯

高湯蝦乾小青菜
高湯清甜,配合蝦乾帶出少許鹹香。
2025-08-13