之前真汉子认识有素食嘅泰菜餐厅都系响九龙区,今次为大家介绍嘅 Check In ThaiViet 就位于上环(近西营盘站),适合响港岛区工作或居住嘅素友们。🥦😘虽然唔系素食餐厅,但佢有一页六款嘅素食餐牌,同肉食朋友嚟食饭唔使剩系咬通菜喇。🥳🎉我同太太今次试咗:🇻🇳 越式米纸素卷 $78有沙律菜同牛油果包响米纸中,点啲甜酸汁一齐食。材料够新鲜,但可以想像到会比较大草青味,所以平时食开沙律嘅朋友会较易接受。🥗🍜 金不换杂菜干炒河粉 $98 (有蛋)可能冇哂河粉所以上嘅系金边粉。杂菜有西兰花,红萝卜,云耳,粟米芯。啲蛋炒芸哂落啲金边粉度,加埋金不换嘅独特香味,每啖粉都好香口好好食。😋🍛 杂菜炒饭 $88(有蛋)叫呢个之前同太太犹豫紧好唔好叫,因为我形住会好斋同干噌噌,后尾都叫咗。食咗之后我几肯定,炒嘢应该系个厨嘅强项,因为个炒饭重好食过个炒金边粉。👍啲饭炒得好干身,蛋又平均分布响饭度,所以粒粒分明。杂菜有红萝卜粒,粟米粒同豆角粒(啱哂三色豆 fans 😝),仲有少少葱花。虽然配料好简单,但食落完全唔觉单调。其实呢个菜唔系越式又唔系泰式,比较接近港式嘅炒法,不过我觉得最紧要好食啫,你哋话系唔系
我同太太今次试咗:

🇻🇳 越式米纸素卷 $78
越式米纸素卷

🍜 金不换杂菜干炒河粉 $98 (有蛋)
金不换杂菜干炒河粉

🍛 杂菜炒饭 $88(有蛋)
杂菜炒饭

啲饭炒得好干身,蛋又平均分布响饭度,所以粒粒分明。杂菜有红萝卜粒,粟米粒同豆角粒(啱哂三色豆 fans 😝),仲有少少葱花。虽然配料好简单,但食落完全唔觉单调。其实呢个菜唔系越式又唔系泰式,比较接近港式嘅炒法,不过我觉得最紧要好食啫,你哋话系唔系?😸

🍲 素翅豆腐木耳羹 $108
素翅豆腐木耳羹
同平时食开嘅翅比,佢比较稀同冇咁浓味,加啲醋食就啱啱好。份量够四个人分。配料有豆腐,木耳同翅。翅唔算多但翅针属比较粗身果只。

餐牌上仲有其他蔬菜类如炒通菜,炒椰菜苗,粉丝杂菜煲等素友们都可以嗌,甜品除咗芒果糯米饭,我见到越式杏片炸香蕉都几特色㖞,如果唔系食饱咗都想叫嚟试吓。😜
注意餐厅座位唔多,所以预早订位比较稳阵(星期日休息)。📞
题外话/补充资料: 题外话,今次第二次嚟西营盘食嘢,我几钟意呢度,因为有港岛独有嘅气息之余又冇乜游客,真系清泉。最近香港嘅旅游业复常返,好多地方如旺角,尖沙咀,中环都唔系好敢去了,就借呢个机会发掘吓唔同地区嘅小店去试食吓都系好事嚟嘅。☺️😎
2023-08-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
越式米纸素卷