2020-04-02 129 浏览
久唔久就想吃一顿丰富高质嘅海鲜餐, 唔需要任何藉口因为工作辛劳又要打理家头细务,又系时候奖励自己~这天屋企人提议去新蒲岗揾食, 刚好那里下班途经这间[蟹仙], 主打各款清蒸海鲜, 真系再好不过又唔使动手烹调~有多款套餐可供选择, 丰俭由人, 视乎你想食几多款海鲜~店员介绍老板从事海鲜入口生意 40年, 海鲜质素绝对有保证。疫情之下餐厅也做足消毒程序 ,洗手液,消毒纸巾也不缺,还把碗筷高温蒸煮👍我们叫了$399嘅套餐,价钱中等, 但也可试多款 主打新鲜入口海鲜。酱油其实都不太需要~😀越南海虎虾唔使三分钟, 蒸得啱啱好, 肉质鲜甜弹牙。来自日本嘅大元贝, 肉很厚但些微碎壳。纽西兰刀贝蚌, 有惊喜竟然系最甜嘅贝类,味极鲜且肉质柔软。韩国蚝也相当肥美。台湾九孔鲍鱼好大只,肉质坚韧够结实,大啖肉完全冇缩水。澳洲青年龙虾非常新鲜, 即叫即㓥,开边后仲郁郁哋。 而且略带少少虾膏, 甘香, 肉质鲜甜弹牙! 龙虾嘅味道真系无法取代。很期待这只野生濑尿虾, 普通酒楼餐厅未必有这种货色。 好好彩呢只仲有极香浓嘅硬身虾膏。 其实平时细细只嘅椒盐濑尿虾我都觉得特别鲜甜, 这款野生濑尿虾真系超正, 唔洗点样搏斗都

有多款套餐可供选择, 丰俭由人, 视乎你想食几多款海鲜~

酱油其实都不太需要~😀

越南海虎虾
唔使三分钟, 蒸得啱啱好, 肉质鲜甜弹牙。

大元贝

来自日本嘅大元贝, 肉很厚但些微碎壳。
纽西兰刀贝蚌

纽西兰刀贝蚌, 有惊喜竟然系最甜嘅贝类,味极鲜且肉质柔软。

韩国蚝也相当肥美。

台湾九孔鲍鱼
好大只,肉质坚韧够结实,大啖肉完全冇缩水。

野生濑尿虾

很期待这只野生濑尿虾, 普通酒楼餐厅未必有这种货色。 好好彩呢只仲有极香浓嘅硬身虾膏。 其实平时细细只嘅椒盐濑尿虾我都觉得特别鲜甜, 这款野生濑尿虾真系超正, 唔洗点样搏斗都超多肉!

深海龙趸片近鱼皮位置好烟韧, 劲多骨胶!

罕有大黄奄蟹
唔系一般嘅肉蟹, 肉质好结实, 一梳梳嘅蟹肉劲鲜甜,叫人相当满足。

机蔬菜篮

再来的是有机蔬菜篮, 吃了一系列嘅海鲜再来蔬菜就啱啱好, 清蒸做法吃到蔬菜本身嘅甜味。

最后的环节,就系这个粥底, 满载各种海鲜嘅精华加上粒粒芋头,番薯, 很暖胃美味嘅淀粉质。 根据个人喜好再加上精选嘅葱粒和菜脯粒, 令粥底更鲜甜美味!

椰汁炖燕窝

意外地还有甜品送! 椰汁炖燕窝, 好耐冇食过咁矜贵嘅甜品, 香滑嘅椰汁特别窝心。

餐厅最近也可外卖自取, 唔驶落手落脚又㓥又切非常方便!

纽西兰刀贝蚌
野生濑尿虾