東歐餐廳

Ivan The Kozak
2022-06-10 1012 浏览
Bookmark左呢间餐厅超耐,终于有机会去试下啦!🪆几年前喺疫情前去过俄罗斯旅行,食过正宗俄国菜,返嚟想揾返个种味,但系香港食正宗俄国菜嘅餐厅真系唔多🪆东欧餐厅由正宗俄罗斯胆乌克兰大厨主理,食物嘅味道真系令我谂起俄罗斯嘅味道,味道够哂正宗得黎仲要有良心🥹餐厅仲有捐钱帮助乌克兰🥹🪆餐厅以红色为主调,放左好多有民族传统公仔🪆仲播住俄文歌,装修同气氛真系好似去左当地嘅小餐馆咁,几啱一大班人庆祝🪅🪆侍应们有乌克兰人亦有香港人,香港嘅侍应姐姐一样好客,好详尽咁介绍餐牌比我地!🪆餐厅都几full下,建议book定位先去,OpenRice book仲会送一杯vodka🥣乌克兰三文鱼汤 $68以前去俄罗斯饮过正宗嘅罗宋汤唔太钟意所以试下其他相对正宗罗宋汤,呢个饮落更接近港式罗宋汤,但系三文鱼味好香浓,而且有大量洋葱同西芹粒,饮落好清甜😋🍗驰名基辅炸鸡扒 $188一块大鸡扒入面包住一大旧肥仔牛油再拎去炸,鸡扒肉质嫩滑但系唔知点解咁大旧牛油都系冇咩味🤣而且唔太多酱好彩有盐同黑椒可以比我地自己加先至有返啲味配上自家制薯片份量好多,每块都劲厚身,但系唔系每块都好脆🥲🥟传统猪肉饺子 $88食俄国菜必食饺子!呢
Bookmark左呢间餐厅超耐,终于有机会去试下啦!

🥣乌克兰三文鱼汤 $68
以前去俄罗斯饮过正宗嘅罗宋汤唔太钟意所以试下其他

🍗驰名基辅炸鸡扒 $188
配上自家制薯片份量好多,每块都劲厚身,但系唔系每块都好脆🥲

🥟传统猪肉饺子 $88
食俄国菜必食饺子!呢个饺子真系好有当年俄罗斯嘅味道🤣一样都系点埋sour cream都系冇味既🤣

🍖古法香烧猪肋骨 $198
每枱都必叫嘅猪肋骨,店员会喺你倒著左火嘅vodka落猪肋骨到,啱哂疯狂打卡📸
啲汁好入味,猪肉好易拆骨,整体猪肋骨都淋,但个别有几旧韧左啲🥲

🍰乌克兰风味蜂蜜蛋糕 $88
因为全场都有叫蛋糕,所以出蛋糕个阵侍应拎哂出嚟逐枱放低蛋糕,感觉好似招待紧一大班朋友咁,好warm好有气氛🥰
呢个蜂蜜蛋糕系俄罗斯传统蛋糕,size好大,一层蛋糕一层合桃碎,面头再加上蜜糖,蛋糕好松软加上带焦糖香嘅蜜糖,口感好丰富😋整体唔算太甜,几好食👍
乌克兰风味蜂蜜蛋糕

🍹Mors $68
自家制蔓越莓汁,甜得嚟带少少酸🍒
乌克兰风味蜂蜜蛋糕