2019-08-15 58 浏览
今日同朋友喺澳门玩完返嚟,搭完船见有啲口干,就想食啲湿湿地嘅嘢,经过见到呢间拉面店,就入左去食。餐厅嘅装修都几特别,天花板更有一只虾嘅图案,用嚟突显餐厅招牌嘅海老汤底。我同朋友都叫咗味增叉烧虾浓汤拉面,因为见佢既海老风味指数系最高𠮶个。另外我地亦都加多咗个煎虾饺子做小食。等左大约5分钟左右,味增叉烧虾浓汤拉面就黎到了。拉面份量都几大,摆盘精美,望落见到有樱花虾、糖心蛋同埋叉烧等嘅食物。汤底闲落十分香,阵阵海老风味扑鼻而来。先饮咗一啖汤底,先来己有浓烈嘅味增味,然后海老嘅风味就渐渐透出来。缘屋拉面系黎自札幌既拉面店,所以面质亦自然比较粗身,有咬口。叉烧方面有5片叉烧,每块叉烧都肥瘦均匀,十分入味,而且唔会太薄,好正!个人好钟意佢既樱花虾,食面既时候增加左口感,带出另一翻风味。煎虾饺子亦都几好食,皮很薄,入面有肉汁,面头亦有樱花虾,增强左口感。整体黎讲,呢餐我同我朋友都觉得十分好吃。

味增叉烧虾浓汤拉面

煎虾饺子

整体黎讲,呢餐我同我朋友都觉得十分好吃。
味增叉烧虾浓汤拉面
煎虾饺子