❀ 欣图轩 #尖沙咀 ❀❗️洲际酒店内海景 多年米芝莲两星中菜厅❗️——————————————————DiningCity Restaurant Week优惠又返嚟啦,又可以以平价享用到多间著名餐厅嘅招牌菜式😆今次好好彩book到呢间位于洲际酒店内,荣获多年米芝莲两星嘅中菜厅⭐️⭐️虽然现时稍被降到一星,但内里嘅优雅高贵气派、店员嘅服务、食物嘅质素依然甚为顶尖。.欣图轩,取名于其英文名INtercontinenTAL嘅第一同最后一个音节,特色在于全间餐厅都用上翡翠色嘅玉石装修,富有中国特色得来但又有高贵优雅非传统守旧嘅感觉💚对住一望无际嘅维港景色,午市嚟到阳光照射入嚟闪闪新辉✨贵为多年两星嘅餐厅,以及传统五星级酒店品牌,服务质素当然有一定嘅水准,会为客人介绍食物,主动湛茶、带领到厕所等等嘅基本服务都有做到(不过就始终比唔上同四季酒店内三星嘅Caprice)。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷Restaurant Week Promotion Menu 菜单 $680 坐低先会提供餐前小食,系超级脆口嘅合桃。另外仲会提供三种唔同辣度嘅辣椒酱、同埋三款咸、酸、甜嘅酱油,任君选择。.☞ 姜葱海蜇头鸡丝🐔凉凉甜甜地嘅鸡
❀ 欣图轩 #尖沙咀 ❀
❗️洲际酒店内海景 多年米芝莲两星中菜厅❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 姜葱海蜇头鸡丝🐔
凉凉甜甜地嘅鸡丝,的确几开胃。
最特别系一嚿嚿而非一条条嘅嘅海蜇,滑脱脱到不得了,爽口弹牙!
而且用上古代酒器,成个感觉非常高贵😍。
姜葱海蜇头鸡丝

☞ 原粒瑶柱炖竹丝鸡🍲
每碗汤都有一粒大瑶柱、数件竹丝鸡、爽口菇菌。
味道甚为清甜,夸张到有浸鲜味,一啲都唔油腻👍🏻。
原粒瑶柱炖竹丝鸡

☞ 金沙脆虾球🍤
每人两球,配上香脆米通。
蛋黄味非常之香,完美地包住个虾球。
虾球应该唔系炸,而系用上大火去炒,所以感觉唔会太滞😚。
另外只虾真系非常爽口鲜甜!再配埋米通增添脆口,回味无穷。
金沙脆虾球

☞ 蚝皇原只鲍鱼🤎
用上原只南非鲍鱼,都应该算系今餐嘅重头戏。
绝非𠮶种弹牙都要咬到牙软先呑到嘅鲍鱼,而系软身轻轻咬几口就可以☺️。
酱汁唔会过浓,未系𠮶种浆口浆得好犀利嘅蚝油汁,反而系比预料清甜得多。
成件事味道比我想像中清淡,但更能感受到鲍鱼本身嘅鲜甜。
蚝皇原只鲍鱼

☞ 三葱爆石窝和牛🐮
呢个就相对惹味得多!
用上顶尖澳洲M9 和牛,几乎入口即溶,比起心多专卖牛扒嘅西餐厅更加出色!
用上spring onion, onion, scallion,三款唔同嘅香葱炒爆,当中嘅洋葱甜到不得了😆非常好食。

☞ 香芋火鸭八宝饭🍚
内有大量粒粒香芋、火鸭粒、菇、菜脯、虾米等等。
成个饭非常之香,粒粒分明,好干身,一啲都唔油,特别推荐配上佢嘅辣椒酱,更加惹味😋。
香芋火鸭八宝饭

☞ 香芒冻布甸🥭
最后用一个简单嘅中式甜品作完结。
鲜甜嘅芒果配上奶味重嘅布甸,虽然唔算话十分有惊喜,但食到呢度都算几满足。
另外佢仲送上每人一杯罗汉果菊花茶,清甜有化痰嘅作用🥰。

☞ 白龙珠香片🍵
跟餐包埋茶。
原来欣图轩系全港第一间引入茶艺师嘅餐厅,提供各种优质嘅茶叶选择。
不过我自己对中式嘅搽研究唔算深,未知呢壶香片算唔算非常顶尖🙈。
但我自己本身好唔钟意中国茶𠮶种涩味,但呢个香片绝对冇𠮶个问题,相反系一阵清幽唔算好浓嘅茶味,个人几钟意。
——————————————————
☞ Restaurant Week Promotion Menu 菜单 $680
味道: 4.4/5 性价比: 4.3/5
整体来讲,算系一个顶尖嘅中餐体验,每一道食物都唔会令你失望,呢个价钱可以感受到荣获当年米芝连两星嘅餐厅,绝对算系物超所值👍🏻不过佢嘅菜式就未称得上为非常独特,未去到会留下毕生难忘嘅回忆🙈另外即使冇优惠期间,佢哋午市最平嘅套餐好似都只系$488,所以想感受下呢种高贵优雅米芝连中菜厅嘅用餐体验,呢间都算系唔错嘅选择。
大家)。
另外有关 DiningCity 嘅优惠其实可以去返佢哋嘅官网或者app度睇,但系今次只系去到10月4日🙈,可能要等下一次啦。
姜葱海蜇头鸡丝
原粒瑶柱炖竹丝鸡