2013-02-08 21 浏览
今天年廿九,赶埋d工作收炉,做到2点都未食「栏厨」,谂住去d高档d嘅地方,年晚享受一下。选咗一家位于铜锣湾装潢超豪嘅新餐厅,Le Grand Pokka。需然个名麻麻,以前叫「卜家」都唔够,而家仲要「Le Grand」,法文意思即是「大」,成个名中文直译变成「大卜家」餐厅。唔好理咩名,总之有人龙,下午2点几不时不候都要啰飞仔排队,死未!以前成日去铜锣湾UCC,我觉得UCC个下午茶真一流,waffle松脆,咖啡香又浓,地方有好坐。今次终于出现另一家日式洋食餐厅挑战UCC,是好的,有竞争,便有进步!餐厅餐牌有大餐厅作风,黑色有高贵感,质料唔会好容易弄脏,胜UCC一个回合!(1:0)台面用高贵嘅台布,白色的。死喇!出事! 唔好玩啦,用咩鬼白色吖,远睇就靓,但系有好多明显污渍,好肉酸同意腻,搞到好似卫生有问题咁!输比UCC一个回合!(1:1)室内环境唔洗多讲,le grand即是「大」同grand,呢范胜UCC一个回合!(2:1)战况激烈,我地入直路睇睇d食物价钱同质素喔!餐牌价钱都几贵,介乎$128-$148。午餐没有单点,全部套餐,即汤加主菜加饮料。价钱UCC胜一回!(2:2)出菜了,服务
(1:0)
台面用高贵嘅台布,白色的。死喇!出事!
(1:1)
(2:1)战况激烈,我地入直路睇睇d食物价钱同质素喔!
(2:2)
出菜了,服务出了少少问题,汤与主菜一起来。依家唔系茶餐厅嘛,一家grand嘅餐厅咁搞法,先食是但一样嘢另一样一定会冻。
唔好玩啦,茶餐厅想快d翻台先咁样出菜。先饮个汤,哗!又出事!个captain sell个蘑菇汤话冇加奶油,会健康d。但饮落去完全没有香嘅蘑菇味。主要系水加生粉出来嘅混合物,好难饮!
人地其他地方d汤包都系热辣辣,外脆内软的,但系呢片咁嘅嘢就超冇性格,做面包做到你咁真系失败!呢一回一败涂地,输比UCC!
(2:3)
主菜系明太子汁带子意大利粉。明太子有香味,ok。 但系d义粉质感怪怪地,有d似伊面。唔好玩啦,比咁贵来食伊面?d带子就仲细过啊妈过年煑斋d干谣柱,完全冇味道!
UCC整d义粉好野味,又热辣辣!主菜都输比UCC!(2:4)
最后就系热咖啡。咖啡质素冇投诉,好香浓,带少酸,刚刚好!
如果大杯d就好喇!这回与UCC打和!
结果有喇,今次洋食店最终极大比拼,Le Grand Pokka输咗2比4!总括,环境一流,服务出瑕疵,食物有待改善!
2013-02-08
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 热咖啡