2014-08-12 2741 浏览
今日去左将军澳揾个朋友食饭,唔想去连锁餐厅食,结果黎左Siamama试下泰越fushion菜 小食叫左个脆皮蒜茸法包个包切得颇厚身,热度都够,入口仍然脆身,香口不错因为有2个男仔关系,主菜叫左2个饭,唔系唔够食 第一个系菠萝海鲜炒饭 虽然唔系用原只菠萝装炒饭,旁边有一大片菠萝同海鲜,但卖相算是几OK用黄姜粉和咖哩粉炒到金金黄黄的饭, 上面再铺满了大量的肉松,食落几惹味的,底下还带有些饭焦!!!惊喜之作!(y)海鲜方面有虾仁,青口和鱿鱼,加上菠萝同泰式腊肠粒,咀嚼起来都几香甜新鲜第二个系泰式虾酱炒饭个样四四方方,上面再放了红黄椒丝,旁边再放了肉松丝、蛋丝、泰式蜡肠片及蕃茄等等,可按个人喜好与炒饭混一起吃食落炒饭米粒干身,粒粒分明有咬口,炒得够镬气而且饭粒有虾酱的咸香,但食落一点都不觉油或者奇怪馅料都相当丰富,有虾米干、蛋丝、猪肉碎鲜虾肉等,食落真系好香口!我地三个食完一碗又一碗泰式炒金边粉个卖相好靓,上面枝香茅好特别,而且有蛋包著d金边粉,真系又睇得又食得金边粉软硬炒得适中,旁边的辣椒加上金边粉食落唔会太辣而大虾加上青柠好夹,酸酸辣辣仲好开胃添!总括黎讲2个饭都好好食!但泰式虾酱炒

小食叫左个脆皮蒜茸法包
个包切得颇厚身,热度都够,入口仍然脆身,香口不错
脆皮蒜茸法包
因为有2个男仔关系,主菜叫左2个饭,唔系唔够食

第一个系菠萝海鲜炒饭

菠萝海鲜炒饭
第二个系泰式虾酱炒饭
食落炒饭米粒干身,粒粒分明有咬口,炒得够镬气
而且饭粒有虾酱的咸香,但食落一点都不觉油或者奇怪
我地三个食完一碗又一碗
泰式虾酱炒饭
泰式炒金边粉
金边粉软硬炒得适中,旁边的辣椒加上金边粉食落唔会太辣
而大虾加上青柠好夹,酸酸辣辣仲好开胃添!
泰式炒金边粉
总括黎讲2个饭都好好食!但泰式虾酱炒饭就特别d...几有风味

价钱又合理,2位朋友都赞
店内环境尚算宽敞,坐落都几舒服
系将军澳唔想食连锁餐厅,呢间系几好嘅选择
脆皮蒜茸法包
菠萝海鲜炒饭