2014-12-22 2139 浏览
天气太冻,又落大雨 ,在工作一天之后!真系好想为自己打打气! 入商场揾食,唔使再吹风!去到门口见到好多人,以为要等好耐!同门口店员攞位!居然即刻有位! 坐近门口一个靠墙双人位!可以望晒餐厅格局,黑白简约设计,店内有道好像工厂嘅铁闸,因为无行到入去,唔知入面装修!店员放低餐牌!餐牌面几特别,好像皮革笔记本,图文并茂,落好单我再问店员攞埋甜品餐牌(好似相簿咁!)我主力想试墨汁面!所以拣了:鲜虾带子墨汁面:店员带提我呢个面会辣!上菜卖相好靓,七彩缤纷,有好多九层塔,带子煎到金黄色,入面鲜嫩,虾肉爽口,鱿鱼圈唔韧!墨汁面有咬口,汁料先至惊喜,泰式辣味,都几辣,但惹味!中间仲夹杂几串鲜胡椒!十个好味!蓝兰豆甜菊花茶:用茶壶上(即刻高级咗)最特别系颜色,以为系黑色,倒出系蓝色!够热,味道系菊花茶啖啖嘅味道,带啲蓝兰豆嘅甘甜!要落蜜糖先好味啲!特别但未必会试下一次!榛子香蕉芝士饼:店员会食晒啲主食先上甜点!卖相好靓,香蕉新鲜,配上榛子朱古力面嘅芝士蛋糕,芝士蛋糕质地似纽约芝士饼,挺身但唔会硬!再加洒上朱古力粉,令整体味道一致,味道好夹!店员勤快,但唔太熟悉菜式,因为我问个好店员意粉里面啲系唔系
天气太冻,又落大雨
,在工作一天之后!真系好想为自己打打气!

我主力想试墨汁面!所以拣了:

蓝兰豆甜菊花茶:用茶壶上(即刻高级咗

店员勤快,但唔太熟悉菜式,因为我问个好店员意粉里面啲系唔系胡椒,佢话唔清楚(我唔系要你识晒,亦唔系要主厨出来见我,但都唔系唔跟进,再问其他资深店员都得啩
)之后就收拾我只碟(咁同快餐店收碟阿姐有乜分别?)其他店员都正常,尤其帮我落单嘅店员,又介绍热饮,又睇住我食晒主菜先比甜点!唔错!

一个好特别泰式方法煮意粉!
鲜虾带子墨鱼汁面
蓝兰豆甜菊花茶