2017-11-30 87 浏览
同旧同事相约聚一聚,决定食好耐无食嘅泰国野!我地一坐低就睇下餐牌,有好多野都想食呀!我地未等齐人就开始tick tick tick. 第一样一定要食嘅梗系生虾啦!生虾除左虾本身要新鲜,爽脆之外,个汁都好紧要。依度个汁就调较得啱啱好,少少酸甜,再加少少辣,连唔太食得辣嘅朋友都一只接一只除生虾之外,另一虾类菜式,就系酱爆虾丸!外面系弹牙虾胶,入面系浓浓嘅虾膏,谂起都流口水!依个即叫即炸,热辣辣咁食,正!食泰国野当然唔少得串烧啦!依个系泰式,我地鸡,牛,猪各两串。沙嗲酱系另外用碟仔上,可以自己决定要几多。鸡肉都几嫩,几好食。生菜包又系另一必食嘅。肉碎都几香,不过辣度可以再多少少,会更惹味。椰子海鲜饭有好香嘅椰子味,加入虾,鱿鱼,杂豆,都不错呀,食左两碗,系有少少腻。乌头鱼一路热住黎食,仲有另外一碗汤,可慢慢加,就唔怕条鱼太干。而依条鱼个精髓就系个汁!个汁似乎系生虾个汁,点一点个汁,味道的确晍同d!
同旧同事相约聚一聚,决定食好耐无食嘅泰国野!

泰式生虾

酱爆虾丸