2010-07-27
價錢不算非常便宜, 但食物質素好, 也算正宗.服務亦非常好.份量也不算少. 誠意推介比想試地中海菜同埋響大尾督踩完車的朋友 !話說自從同朋友去完地中海之後一直都好掛住地中海既美食尤其是係烤肉同海鮮所以想響香港搵返地中海風味回味下!上openrice search地中海菜..好多都唔算正宗望落只係意大利/法國菜終於比我地search到Portofino! 見有烤骨所以有機會就黎試試!去到7點半左右, 得一檯客唔使等位我地點左3樣野頭盤: 豐富芝士蜆肉麵包小草蘑菇屋 ($68)個名好得意, 但英文只係clam stuffed mushroom其實就係釀左4種芝士同蜆肉既炸菇好滿意! 蜆肉好鮮味!!!!而蜆, 芝士同菇既味亦好夾, 食落唔肥膩, 芝士仲好煙韌~估唔到個頭盤會咁好味..已經對餐廳印象超好!主菜1. Bouillabaisse (馬賽魚湯)($9X)本來我地點哩個魚湯之外仲想點另一個蜆湯但細心的老闆娘話我地知其實2個湯都差唔多, 所以我地剩係試Bouillabaisse .這個版本的Bouillabaisse是有蕃茄味的~但更重要的是有海鮮的鮮味 !好鮮味! 食得出海鮮料都係新鮮
話說自從同朋友去完地中海之後一直都好掛住地中海既美食
尤其是係烤肉同海鮮
所以想響香港搵返地中海風味回味下!
上openrice search地中海菜..好多都唔算正宗
望落只係意大利/法國菜
終於比我地search到Portofino!
見有烤骨所以有機會就黎試試!
去到7點半左右, 得一檯客唔使等位
我地點左3樣野
頭盤: 豐富芝士蜆肉麵包小草蘑菇屋 ($68)
其實就係釀左4種芝士同蜆肉既炸菇
估唔到個頭盤會咁好味..已經對餐廳印象超好!
主菜
1. Bouillabaisse (馬賽魚湯)($9X)
本來我地點哩個魚湯之外仲想點另一個蜆湯
好鮮味! 食得出海鮮料都係新鮮貨
我同我朋友都好滿意!比起響馬賽飲過的Bouillabaisse 都唔輸蝕呀!
2. 恐龍骨 ($138)
是秘制醬燒豬肋骨~~~~
希臘同Cyprus既燒烤肉都令我一試難忘, 所以我對哩個恐龍骨都抱有好高期望架~
相影得一pat野咁...但2個人每人都分到大概3條肋骨既份量
哇, 果然唔錯! 唔係話有咩特色, 不過燒得唔錯!唔會話好乾
順帶一提, 跟ribs的薯皮味道易唔錯, 岩岩新鮮出黎個陣更正!!唔會一pat野咁
唔好睇我地好似叫咁少野. 食完Ribs我真係好飽啦, 我個位大胃王朋友都係!!
正當我地抖緊個陣...侍應姐姐竟然送上一碟咖啡mousse蛋糕+雪糕
係送架~~~真係飽到食唔落都繼續! 個蛋糕唔錯
服務:
老闆娘同侍應們都好有禮貌, 笑面迎人
服務態度超好~~~~~~~~~~又會幫我地換碟
好有誠意既餐廳
價錢:
唔使收加一: $274 for 2
比起響soho食個d貴夾唔飽既高級餐廳..哩餐叫做抵!
而且食物質素好!!! 值回票價
本身對portofino好大期望, 而最後亦不失所望!
不枉我地專情入黎大埔食!!
見佢晚市都唔係話好多人, 真係戥佢地唔抵!!
咁好既食物, 咁好既質素, 好應該有多d客人幫襯至係
可能個價錢又唔係話超平啦..
但想試地中海菜既朋友一定要黎食下
應該遲下仲會繼續黎, 不過實在太遠啦!
ps:我地咁樣散叫同叫 a la carte($9x-16x)差唔多價錢
而 a la carte既款式就比較大眾化無咁地中海.