2020-10-01 3144 浏览
讲到素食餐厅,系尖沙咀真系第一时间谂起2DP. 其实之前黎过,对佢茶味甜品最印象深刻. 今日再临menu 改左,多左唔少新品茄香猴头菇蒟蒻面 一直都知蒟蒻面系减肥欣物但之前都无试过,原来蒟蒻面咁弹牙,有种更Q弹硬身d 啫喱感觉. 加上猴头菇同蕃茄酸甜清新,好有饱肚感而一碟都只系二百几卡路里50/50 传统Margarita / 蕃茄自家制水牛芝士pizza ,5050pizza 呢个design 好正,一个pizza 已经有两款口味,岩哂都想试多样嘅我pizza 批底超薄脆香口。佢 地自家制水牛芝士用上腰果 白味噌,加上纯素水牛cheese 好香, 同basil 亦好夹另一边系传统Margarita 蕃茄cheese rocket, 上面焗熟蕃茄仔特别甜而juicy. 40风干脆饼 纯素芝士酱用上亚麻籽 南瓜籽 葵花籽 芝麻等,好香而丰高营养价值。不过食落虽然干却唔系好够脆纯素芝士酱无太多味道,无咩芝士味其实. texture 有点牛油果打成溶感觉. salad 反而较少,个人觉得salad 可以多d再加多少少salad dressing/fruit会无咁干另外叫左个素炸鸡胸,餐厅自家

茄香猴头菇蒟蒻面

40风干脆饼 纯素芝士酱

另外叫左个素炸鸡胸,餐厅自家制主要用左鹰咀豆。中间texture 的确有点似炸肉口感,香脆又唔会割嘴嘅干或油腻,再带有鹰咀豆特有豆香,还蛮不错

火龙果红菜乳酪 唔单止外形可爱,亦好好饮,唔会太甜,有火龙果独有淡淡香味配上茶乳酪好夹,清爽解渴,喜欢.

泰茶冰真系好吸引,但之前见有人话太甜,所以request少甜就落少左炼奶

食落完全唔觉得太甜,泰茶香味好rich 几正
反而食到中间觉得唔够炼奶,其实要有适量甜度先更带出茶香同层次. 但全部倒系顶的确可能会一开始食觉得太甜. 如果可以炼奶分开装,边食边按喜好倒会更好呢
底下系凉粉,觉得唔系好夹🤣 不过整体还是蛮好食

• 火龙果红茶乳酪
  • 蕃茄水牛芝士薄饼