2014-07-06 1227 浏览
麦奀真系一间非常出名既馄饨面依到既细蓉系传统做法,就系将馄饨放系碗底,之后蛋面就放系上面。瓷碗非常之细嫁,食落要慢慢小心好似揾床底既野咁。终于揾到喇,一粒粒好似金鱼尾馄饨卖相非常之晶莹通透,馅就有虾同埋少少大地鱼,一定系无猪肉既,食落去非常之爽口弹牙,岩岩一啖一粒,另外佢个全蛋幼面都几正,,不过差咁少少弹性;不过个面个蛋香真系非常之浓烈,再试汤,除左无碱水味,仲有超香既虾子味道,饮落非常之鲜甜,食落唔觉有味精,系有真材实料既。之后就系牛根面:牛根非常之软,胶质够哂重,好正好满足。面都系同头先一样,但系依个吸收左汤既牛根同牛腩汁,食落非常之香浓,当然我自己比较钟意爽既面底,如果有得叫佢整爽D就应该仲正,
麦奀真系一间非常出名既馄饨面