2017-08-30 2971 浏览
作为九龙人,虽然返中环工,港岛东真喺好少嚟,数数手指,可以讲喺一年一次都无。如果唔喺约咗位家住东区嘅多年老死聚旧食饭,相信唔会专登走到嚟太古城。Log-On Cafe喺Log-On生活精品店旗下嘅一家日式西餐厅,一室浅木日系嘅清新环境,装修简约,地方颇阔落,感觉舒适。不过,由于采用半自助形式,即先到柜位购票,将号码牌放晌枱上,再由店员送餐,此外,就唔会特别有人招呼你,所以,揾位就要自己嚟,亦可以搭枱。大大个餐牌底面两版睇晒,虽然相张影得唔清,食物类别难以讲出嚟,但大致有全日早餐、多款意大利面、蛋包饭、沙律、炒饭、荞麦面、甜品、饮品……等等。仲有个all day special嘅餐牌,共有5款选择。所有食品,都附送咖啡、茶或博多屋豆奶(原味),亦可以加钱升级选择其他饮品或樽装果汁。此外,有啲额外精选加配,如小食、甜点,小弟就拣咗加配Patisserie Yamakawa嘅件装蛋糕。日式蛋包饭 $88个蛋包饭有多种变化,可拣日式咖喱汁、香草蕃茄酱、忌廉粟米汁,而𩠌料则有香煎三文鱼扒、吉列虾、吉列猪扒、吉列鸡、吉列蚝,如选野菜就卖平啲$78。老友选咖喱,微微辛辣带点甜,而吉列虾大只好肉,口感
仲有个all day special嘅餐牌,共有5款选择。
日式蛋包饭 $88

个蛋包饭有多种变化,可拣日式咖喱汁、香草蕃茄酱、忌廉粟米汁,而𩠌料则有香煎三文鱼扒、吉列虾、吉列猪扒、吉列鸡、吉列蚝,如选野菜就卖平啲$78。老友选咖喱,微微辛辣带点甜,而吉列虾大只好肉,口感爽弹,而且外层炸得香脆不腻,有水准;不过,话蛋包饭啲蛋就唔喺好包得住个饭,幸而个蛋皮做得唔老,仲带带点蛋浆
野菜大虾扁面配香辣蕃茄酱 $98

碟扁面一身娇红,而只大虾坚大只,睇落都几吸引,入口又的确爽甜,可惜得一只,唔太够喉;扁面做得好,面质有咬口,个酱嘅蕃茄味好鲜活,有份甜香,而且辣劲点到即止,唔会太呛
;不过,最失败喺配咗件蒜蓉多士,好睇唔好食,入口就明显知喺摆咗好耐,香而不脆
野菜大虾扁面配香辣蕃茄酱
野菜大虾扁面配香辣蕃茄酱
即磨咖啡

我哋两个都无特别转其他嘢饮,亦无试个博多屋豆奶,只喺简单叫番即磨咖啡。然而,啲咖啡几香、几醇。
即磨咖啡
杂莓挞 +$40

晌铺面嘅Patisserie Yamakawa见,单卖喺$48,所以,唔喺额外加配唔喺平好多。卖相十分吸晴,堆满士多啤梨及蓝莓,切开望望,内里嘅吉士清晰睇到点点云呢嗱籽,真材实料,入口亦好软滑,啲杂莓亦够晒清甜
;唯独个挞壳麻麻哋,唔多脆口,中间加咗层蛋糕,亦非海绵蛋糕般软绵。
杂莓挞
虽然是夜试嘅嘢唔多,但食物都颇有质素,环境又轻松写意,最紧要都喺同咩人食饭啫,难得老友抽空一聚,食咩都可以啦!