餐厅: 意蠔屋 (小西灣道)
资讯:

最近行過柴灣小西灣道,發現咗「意蠔屋」,主打少鹽少糖風格嘅台式西餐小店,雖然唔係太大,但環境乾淨企理,偏健康路線好啱健康意識高嘅人食。佢哋嘅相當穩陣,尤其係芝士焗黑椒牛柳意粉/焗鮮茄雜菌牛舌飯,熱辣辣上枱,芝士拉絲夠香,牛柳夠嫩滑、散發黑椒香,配埋菇同雜菌滋味十足;焗飯飯粒乾身唔濕滯,感覺真係健康又滿足。客人冇得揀焗飯,就點咗同,都係份量唔少,而且幾有 homely feel。重點係佢係參加少鹽少糖食店計劃嘅餐廳,特別適合想食得清爽又唔想犧牲味道嘅人。飲品嘅話,跟餐飲品唔加錢,差唔多午餐就包埋凍飲,CP值幾高。價錢方面都好街坊,一碟主菜連飲品大約 HK$60–90,性價比唔錯。服務亦輕鬆自然,店員細聲細氣唔催,落單入單都幾快。整體嚟講,「意蠔屋」係柴灣區一間令人驚喜又舒心嘅輕食好去處:餐點質素穩定、份量夠、有健康新感覺價錢合理,值得約朋友或 solo brunch 試吓!

2025-07-04