2012-12-30 180 浏览
平時我只會上openrice睇食評或睇食店地點,食完就算有少少唔對路都唔會投訴,因為始終口味各人不同,自己唔鐘意咪下次唔去!但今次我忍唔住,食完之後返到屋企第一件事係上黎寫呢編嘢,唔係希望佢會改到,只係唔想再有其他人中伏!傍晚六點幾,又一城大部份食店都大排長龍。作為一個肚餓嘅大肚婆,唔想企又唔想等,故此行咗去呢間無人等位嘅食店,未入之前其實都無乜信心,點解人哋寧願排隊都唔唻呢度呢??見到門口個餐牌,一個定食連加一都平均200蚊,心諗,可能因為貴咗少少所以無人啦,於是坐低叫咗個虎蝦天富羅定食。不到十分鐘,定食到,亦係惡夢開始。啲飯唔熱又乾,一啲都唔似珍珠米,完全無飯味。蒸蛋入面嘅肉粒係羶嘅。最有問題係虎蝦,單睇外表無事,而且炸得幾靚,但一口咬下,頭嗰吋幾長都係炸粉,隻蝦實際只有兩吋長,食指咁粗,我從未見過咁細嘅虎蝦。而口感方面,同蝦干無異,又乾又硬,唯一同蝦干嘅分別係蝦干有鮮味,而呢幾隻蝦係一啲味都無!由於肚餓同自己平時都係多一事不如少一事,我都係食飽先叫個部長過黎。叫佢埋單之外再同佢反映食材有問題,本來希望得到佢一句「唔好意思」,但佢回應我「哦,咁幫你上埋甜品啦」,完全無悔意,而且仲即

不到十分鐘,定食到,亦係惡夢開始。

由於肚餓同自己平時都係多一事不如少一事,我都係食飽先叫個部長過黎。叫佢埋單之外再同佢反映食材有問題,本來希望得到佢一句「唔好意思」,但佢回應我「哦,咁幫你上埋甜品啦」,完全無悔意,而且仲即刻叫個junior黎同我收錢,驚死我會叫佢俾discount咁。
好啦,我錢又俾埋,坐多咗超過五分鐘都未有所謂嘅甜品。於是我開始用有火嘅眼神厲住個部長,佢見勢色唔對先叫另一個junior攞兩粒雪米糍比我。老實講,我厲住佢並唔係要佢俾甜品我食,我係比多次幾會佢同我道歉。但係佢仍然逃避我。

最後我就厲住佢起身走,佢無法之下先過黎同我講byebye。我就話「我以為你會繼續避我」,佢最後先係門口細細聲lur岀「唔好意思」,但要我咁迫佢先至等到一句不由心嘅道歉,實在無意思,一個不知悔改的領導加差的食材以致令人感到不合理的收費,所以不再有下次!!!
2012-12-30