2022-06-11
前排老公見幾特別買外賣邊爐試下,買回來後我極度後悔😭只係一個邊爐外賣 但用的外賣物料係極其多😩一個火爐連膠蓋,一個架,一個打邊爐兜連蓋,外賣膠袋連紙卡,膠兜連保鮮紙(放幾塊肥牛),一個膠盒(放兩粒丸),一個膠盒(放幾粒蜆),一個膠盒(放幾粒雞),一個膠袋(包起膠盒),一個膠碗(放湯),一個膠袋(包起膠碗),外賣餐具,外賣碗(老公話有講走餐具,但店員強調餐具好用,要埋啦!😩),知道食外賣好難避免製造膠盒膠袋,只能盡做 盡量減少,其實額外配料可以放埋一個盒,甚至可以放入打邊爐兜內,湯一樣 可以直接放入兜內,那麼可以減少幾個膠盒和膠袋!另外肥牛只是很小量幾塊,單獨用一個膠兜包保鮮紙好似有點多餘!!我曾經經過問店員可否自己帶煲嚟外賣?店員答火鍋兜同蓋係包好食材,所以唔可以!仲強調好方便,不用洗 食完直接掉曬去就ok!希望店舖和食客都可以再三考慮!再唔做好環保 下一代生活會愈來愈辛苦,天氣愈來愈熱,垃圾愈來愈多,污染愈來愈嚴重。減少一個膠盒,地球就會小一個膠盒!!另總結:味道係正正常常,分量有點小,接近一百蚊火鍋菜得幾條,有點不合理!減少包裝成本多兩條菜為更佳!還有等餐時間有點長!應該唔會再幫襯
另總結:味道係正正常常,分量有點小,接近一百蚊火鍋菜得幾條,有點不合理!減少包裝成本多兩條菜為更佳!還有等餐時間有點長!應該唔會再幫襯!