2014-03-01 1556 浏览
本人一向觉得港式茶餐厅有特别既喜好,无论系菠萝油或者咖央,总觉得有一番情意结,而今次就要试下呢间特式既茶餐厅。呢间餐厅分上下两层,标榜既系旧社会(七、八十年代)既特式,所以全间餐厅天花板都吊住d旧式雀笼。地下层右侧仲有d药材柜,的确,decoration好有趣。Environment: 7/10由于楼下坐满人,只好选择楼上。坐低冇几耐,拣食物时,突然有个男客人好大声嘈,原来佢话有位waitress对佢老婆无礼(details就唔提,只系可以讲,女职员话过客蠢,无论系点,都唔应该咁对客人,嘈完2位客人走咗),我亦继续点餐,见到佢有金砖套餐(炸鸡翼3位/吉列鱼柳/吉列猪(手八)/炸鸡脾(其中一样)配金砖(西多士),但系waiter话卖哂(心谂有冇咁快呀),只好拣沙嗲牛肉包配薯条(个menu有错字)。等左超过20分钟,仲系未黎,只系黎咗杯热奶茶,于是问下个waitress,点知佢话我知冇哂沙嗲牛肉,下......茶餐厅竟然可以连基本既沙嗲牛肉都可以冇,都算喇,最紧要系冇点解唔一早出声呢,结果最要改食猪(手八)包配薯条,应该等多咗10分钟啦先上到个餐,真系未试过啰咁耐。包还可以,冇话咩特别好食

Environment: 7/10

由于楼下坐满人,只好选择楼上。坐低冇几耐,拣食物时,突然有个男客人好大声嘈,原来佢话有位waitress对佢老婆无礼(details就唔提,只系可以讲,女职员话过客蠢,无论系点,都唔应该咁对客人,嘈完2位客人走咗),我亦继续点餐,见到佢有金砖套餐(炸鸡翼3位/吉列鱼柳/吉列猪(手八)/炸鸡脾(其中一样)配金砖(西多士),但系waiter话卖哂(心谂有冇咁快呀),只好拣沙嗲牛肉包配薯条(个menu有错字)。等左超过20分钟,仲系未黎,只系黎咗杯热奶茶,于是问下个waitress,点知佢话我知冇哂沙嗲牛肉,下......茶餐厅竟然可以连基本既沙嗲牛肉都可以冇,都算喇,最紧要系冇点解唔一早出声呢,结果最要改食猪(手八)包配薯条,应该等多咗10分钟啦先上到个餐,真系未试过啰咁耐。包还可以,冇话咩特别好食定唔好食,薯条系冻既,我都唔系好明佢点整可以整到咁。至于杯热奶茶,唔够茶味,又唔滑,好一般。当我望到d 职员围埋一齐食饭,但周围枱系冇人执冇人理,心谂呢间系间乜餐厅黎架!!!!

Foods & Beverages: 2/10

Service: 2/10
不过值得一提系,佢地个多士似乎几好食,见到身边客人既咖央,或者系呢间野既亮点(或者咋!!!)
2014-03-01