2018-10-31 2384 浏览
早餐$43火腿通粉火腿份量多,味道正常。通粉好食㖞!系圆身果种通粉,但因为煮既时间啱啱好,唔会太淋,仲有啲口感,唔错!汤底味道几清,唔会过咸或好油腻,食落有种舒服既感觉,几好!牛油多士多士有两片,焗得够脆。可惜牛油落得太重手,增加左油腻感,同时亦令多士沾左牛油既部份变淋,影响左口感滑蛋颜色金黄,卖相好靓。保留左少少蛋汁,唔会过熟或太生,滑蛋尚算嫩滑,但放耐左蛋面会变干,要尽快食。较失望既系滑蛋欠缺蛋香。旋风蛋西炒饭 $78旋风蛋保留到蛋汁但唔会过生,火喉控制得几好。蛋包围住西炒饭,以为蛋会好薄,但都有少少厚度。西炒饭饭粒炒得干身、粒粒分明;加左茄汁去炒,食到微微酸味,饭既味道自然会较白饭咸。而饭入面仲加入左肠仔,越食越咸,扣左唔少分整体而言,卖相真系好靓,无得弹。但味道唔算特别,蛋仍然缺乏蛋香,西炒饭过咸。以哩个质素但索价$78,有点进取,性价比低。炭火叉烧滑蛋饭 $78叉烧有八块,可惜唔记得左叫瘦叉,我地哩碗既叉烧系半肥瘦。叉烧味道几好、够入味,带少少蜜糖味;肉质够淋,唔会太韧咬唔到。全瘦既叉烧肉质更硬实,如果有下次我一定会叫瘦叉~滑蛋应该同茶餐既一样,但叉烧、滑蛋、饭捞埋甜豉油黎食
早餐

早餐$43
火腿通粉
火腿份量多,味道正常。
通粉好食㖞!
汤底味道几清,唔会过咸或好油腻,食落有种舒服既感觉,几好!

牛油多士
多士有两片,焗得够脆。

滑蛋
颜色金黄,卖相好靓。
保留左少少蛋汁,唔会过熟或太生,
滑蛋尚算嫩滑,但放耐左蛋面会变干,要尽快食。
较失望既系滑蛋欠缺蛋香。
旋风滑蛋西炒饭

旋风蛋西炒饭 $78
旋风蛋保留到蛋汁但唔会过生,火喉控制得几好。
蛋包围住西炒饭,以为蛋会好薄,但都有少少厚度。

西炒饭饭粒炒得干身、粒粒分明;
加左茄汁去炒,食到微微酸味,饭既味道自然会较白饭咸。
而饭入面仲加入左肠仔,越食越咸,扣左唔少分

炭火叉烧滑蛋饭

炭火叉烧滑蛋饭 $78
叉烧有八块,可惜唔记得左叫瘦叉,我地哩碗既叉烧系半肥瘦。
全瘦既叉烧肉质更硬实,如果有下次我一定会叫瘦叉~
滑蛋应该同茶餐既一样,但叉烧、滑蛋、饭捞埋甜豉油黎食,口感好丰富、好满足!
整体而言,正常既一碗叉蛋饭,份量够,但味道冇话特别出色,可能抱左太大期望~
记得!一定要加台面果支自家制甜豉油,用甜豉油捞饭食令成件事升华几个lv!超好味!一定要加啊!

服务方面,女侍应唔会好似澳x咁催住你落order,话等等再落佢地都冇咩点黑面,仲会主动介绍菜式。一开始我地冇落到甜豉油,有两个侍应见到都有上前提醒加埋豉油食会好食啲,几欣赏佢地会观察客人同肯主动提醒。
虽然都系快餐模式,但多左份温暖既感觉><

门口永远有人排队,要食最好早啲啦!

本身想试葱花叉烧滑蛋饭,但要六点先开始供应,唔知之后会唔会再去试啦!因为性价比唔高,蛋香较欠缺,满足唔到作为蛋控既我。

个人认为滑蛋同常餐质素旺x较出色㖞!
甜豉油就联发略胜一筹
2018-10-21