2015-04-21 569 浏览
因为见到上年两个好好嘅comments,我地见到有团购个tasting menu就立即买咗。点知未book枱就见到七个非常差嘅comments,已心知不妙。但既然买咗,只好抱住中伏嘅心态去试食。 当晚,因为我地迟了少许,餐厅职员有立即致电,几好! 我地到步坐低,餐厅职员立即给我地一杯水及讲解佢地两小时tasting menu系分上下部分,如之前comments提及。不过佢有特别提到如果唔再order前菜同pasta,可以无需等候一小时就直接进入第二小时叫main或甜品。(其实我地去之前我都谂,死喇,如果硬要等一个钟先可以叫第二part,我会中间瞓一阵先啰)结果,有职员详细讲解后,我地明明地玩法,开始order嘢食...第一部分因为怕中伏嘅情况,我地第一个叫南瓜汤都系先叫一份,免得叫两碗太水就岀事。结果,又唔系想像咁差,汤都浓,味道几好,好够热! 沙律,我地叫咗个苹果沙律share,ok嘅,唔错。小食,我地先叫鸡翼、意式云呑。鸡翼ok嘅,唔太差。云吞都好味,只系块云吞皮大片咗D,视觉上会麻麻,但味道ok。原本我地想叫三个pasta试,经职员解释可能会太多,所以我地带子意粉同carb

当晚,因为我地迟了少许,餐厅职员有立即致电,几好!

第一部分

沙律,我地叫咗个苹果沙律share,ok嘅,唔错。

原本我地想叫三个pasta试,经职员解释可能会太多,所以我地带子意粉同carbonara,岀乎我地意料之外。系好味嘅。

之后,我喺进入第二部分前加个肉丸小食同杂菜汤。肉丸咬落去感觉自己制作,唔似买番嚟嘅。唔系难食,只系肉质一般同唔够热。杂菜汤,够热多菜,不过味道唔似自己做。相比,南瓜汤会好味D。

由于食咗第一部分后可跳到第二部分,咁我地就试主菜了。

我地先叫,猪、羊、三文鱼,上碟岀嚟,同之前食家comments讲嘅一样,无乜装饰,三件羊、两件猪、三件鱼。我地先食羊,件件有筋,但味道ok。然后试猪,皮脆肉嫩,好surprise。反而三文鱼一般,三文鱼好难好嫩。
试完第一round,我再加单猪同试油鸭。呢次上碟比第一碟卖相靓。件猪都仲好好味,反而鸭较干身,麻麻。

甜品,柠檬tart系好食啲,不妨一试。

结论:
由于我地买咗团购后,突然太多负评,我地都好担心。但我地好想支持小店,将标准同要求降低,好好享受晚餐。

后记:
职员好有耐性同细心,用时间慢慢讲解,用餐不停同我地加水、收碟、换碟。赞!

由于人少,佢可以用时间讲解,但人多的话,就未必可以枱枱讲解咁花时间。

Main嘅猪、羊一件件嘅做法,细细件嘅方法的确可以令我地试多几款食品。但如果啲食客落几次单,对厨房嚟讲会麻烦。系好矛盾。

餐厅嘅酒杯好干净,仲特别用个柜存放,估佢唔倒。

食物整体ok嘅,团购价正常。

给老板一点建议:
喺中上环开店一D都唔容易,做餐馆食物要转流快,楼面要好招呼,厨房要味道好。如果晚饭人流少,可以考虑引入多几款红、白酒,将你tasting menu内嘅食品,以小食形式,做happy hour + snack。例如,红、白酒配烧乳猪两件、羊、鸡翼。应该可以吸引附近人帮衬。我地支持小店,你地服务好好,希望你地做得更好。

Lemon tart食得过
第二次order,鸭麻麻,但猪仍好好味
第一个order... 乳猪好好味。卖相就...
肉丸,热啲会好食d
杂菜汤,好热好多菜
Pasta,好味!
意式云吞,味道唔错,皮较大
苹果沙律,ok嘅
用餐优惠
团购
第二次order,鸭麻麻,但猪仍好好味
Pasta,好味!