2019-08-21
尋日去左尖沙咀買野,家姐順便過來,就一齊晚餐,去左中庭食越南餐廳。因爲好少見越南餐廳有蕃茄味湯底,所以我點左鮮蝦蕃茄札肉湯檬粉來試下。鮮蝦雪裝味不強,都可以,札肉都好味。蕃茄湯味道濃郁,其實都好味,不過好似令湯底缺乏左越南粉既獨特味道。而且呢間店既檬粉量都係偏少,如果單食檬粉會有少許唔夠飽。而且價錢比較貴。家姐叫左龍利柳飯。飯量足,夠晒飽。龍利柳唔腥,雪裝味同鮮蝦一樣去得乾淨。擠一d青檸汁上去,龍利柳味道層次多左,鮮味都多點。小食叫左越式春卷,皮薄都脆,係好味既。可惜油比較多,叫怕肥既我有點驚驚。甜品係一個椰汁芋頭糯米泥,其實都係流質,未真係泥,芋頭粒唔算好多。不過香甜可口,以佢作為一餐既結尾都係舒服之選。總括來講呢一間餐廳味道唔差,係價錢略貴。不過要提一提服務質素有待改善,侍應十問九唔應,好似唔想理人禁,來到態度都唔好,但明明當時餐廳唔係好滿座,無辦法解釋為太忙碌。
鮮蝦蕃茄札肉湯檬粉
絲網鳳尾蝦卷