2019-01-24 912 浏览
今日同一班朋友黎左铜锣湾安南食lunch,店内以湖水绿为主调,装修带有越南怀旧风情,地方亦都十分宽敞。安南嘢食分量都大,好适合大家一齐开心share。我地一行6个人,嗌左5个菜(春卷、炭烧猪肉、墨鱼饼、咖喱牛腩、)同3个甜品(椰青啫喱、咖啡奶冻、焗黑糯米西米布甸),个个都食到好饱。春卷香脆可口,点sauce酸酸甜甜,包埋生菜就清爽啲。墨鱼饼出嚟𠮶阵仲几热,香口得来又咬到墨鱼粒。炭烧猪肉个人最中意呢道菜,有猪肉丸同猪肉片。味道甜甜地,炭烧几香,加埋少少油脂香,jeng。咖喱牛腩咖喱香料味香,有少少辣。牛腩入味又够淋,牛筋都啱啱好,仲有法包可以蘸咖哩汁食。椰青啫喱三个甜品入面最中意呢个,可惜唔记得影呢个。佢哋话个椰奶雪糕系自家制嘅,有椰肉丝,味道比较甜,但系加埋个清清地嘅椰青啫喱就啱啱好互补左个甜味,罪恶感即时减低左。咖啡奶冻呢个就普通嘅咖啡奶冻味,都okay嘅,但唔系突出。焗黑糯米西米布甸呢个都好食嘅,上面个层系西米布甸,底个层系黑糯米,比较有饱足感嘅一个甜品。

春卷
春卷

香脆可口,点sauce酸酸甜甜,包埋生菜就清爽啲。

墨鱼饼
墨鱼饼

出嚟𠮶阵仲几热,香口得来又咬到墨鱼粒。

椰青啫喱

咖啡奶冻
咖啡奶冻

呢个就普通嘅咖啡奶冻味,都okay嘅,但唔系突出。

用餐时段