2020-01-12 782 浏览
今天星期日,一早做完跑步活动义务工作人员,超级肚饿!即刻揸车去上环「莲香居」饮早茶。一早,酒楼已经全院满座,呢度行传统方式「搭枱」,幸运地可以不用等刚刚有位,老人家待应非常幽默叫我地坐定定等执位上茶。点心非常高质素有特色,新鲜热辣又好味道,我哋先后叫咗新鲜出炉嘅菠萝叉烧餐包、香煎萝卜糕、仲特登叫姐姐帮我地煎香啲萝卜糕、又叫咗虾饺、烧卖、凤爪排骨饭,呢度啲水准唔系一般外卖点心店可以做到,所以得到大家热烈捧场。尤其是「糯米包」,不是其他地方能够食到,新鲜热辣、糯米软熟、调味刚刚好,质地柔软又唔会太淋,真系非常出色。要留意一个地方,就系熟客同散客嘅招呼真系有分别的,隔离枱系熟客,侍应伯伯会帮佢哋洗埋茶盅焗埋茶的,我哋系生客,当然食自己啦!但系服务、环境和食物系传统嘅亲切及高质,钟意饮中茶真系唔可以错过。

$100 (早餐)
  • 马拉糕
  • 虾饺