餐厅: 小曼谷泰國美食站
资讯:

2021-10-30 867 浏览
我同朋友身处喺铜锣湾想食泰国菜,第一时间就醒起地库有间「小曼谷泰国美食站」。虽然铜锣湾店就无食过,但九龙城店我可算系由细食到大😉。小曼谷环境唔错,有花心思喺装修方面。基本上未入店内,你已经可以见到门口有大大架火车🚄。同时,呢度座位阔落,冷气充足,客人坐得舒服。餐厅卖嘅泰国菜选择几多🇹🇭,每个类别都有十款八款拣,实在令人眼花撩乱。我哋两条友嗌咗三碟嘢,够食有突。价钱属中上水平,埋单每人二百五蚊左右。极上烧安格斯西冷牛小排($238),斋睇价钱会觉得牛小排有啲贵,因为都成两嚿几水。🥩不过佢份量都多,切件后分两行排列,夹夹埋埋有成廿嚿。牛小排生熟度控制得宜,肉身呈粉红色,但可能受部位影响,肉质有少少韧。随牛小排搭配翠玉瓜同车厘茄🍅,有清清味蕾嘅作用。小曼谷炒米粉($88),炒米粉好大碟,卖相几吸引。菜式以餐厅名命名,相信即系杂锦口味🤣。面条用上幼身嘅银丝米粉,口感弹牙,唔易截断,炒得入味。另一边厢,炒米都落咗几多𩠌料一齐炒,包括鲜虾、蟹柳、蛋、扎肉、洋葱同菜等,食起上嚟味道层次丰富🦐。铁板猪颈肉啫椰菜苗(马拉盏)($102),铁板上果然宁舍唔同,因为真系够晒热,仲有吱吱声添🔥。椰菜苗炒得好有
极上烧安格斯西冷牛小排
极上烧安格斯西冷牛小排
铁板猪颈肉啫椰菜苗(马拉盏)
铁板猪颈肉啫椰菜苗(马拉盏)($102),铁板上果然宁舍唔同,因为真系够晒热,仲有吱吱声添🔥。椰菜苗炒得好有镬气,马拉盏味咸香十足,劲惹味,而菜苗本身就够细嫩。同时,佢加埋猪颈肉一齐炒🐷,感觉即刻正好多,但食到尾底部就避免唔到有啲油。
泰式冰奶茶
饮品方面,我哋要咗青柠沙冰($37)同埋泰式冰奶茶($33),两杯都大大杯,而且同样好饮。🍋青柠沙冰冰凉解渴,而奶茶就甜甜的,并带有一浸独特嘅香气。
总括嚟讲,小曼谷无令人失望,食物味道不俗👍,环境同服务等方面亦几好。最后,餐厅仲好识做,送上现金优惠券俾客人下次使用,刺激消费😛。
泰式冰奶茶