2016-08-09 5965 浏览
最近出左去外国的朋友都慢慢番返黎香港,咁就当然要帮佢地洗洗尘,食番餐劲既放题啦吉寿于旺角地段方便,而且口碑都一直唔错,所以我地就上左去食餐劲既 一去到就觉得门面好光猛,位置亦都相当好坐。 食放题就一定系叫鱼生,寿司,咁我地当然都唔例外啦不过,吉寿有一个细细既空间,放置左唔同既开胃小菜。 我地就拎左螺肉,八爪鱼。螺肉味道鲜甜带微辣,用黎开胃,效果一流。 八爪鱼我就觉得一般般,钟意既一试无访。 去到是日的重头戏(刺身;鱼生)⊙ω⊙刺身用一大个盘盛上,冰的分量好多,都未试过出现唔够冰或者刺身有异的情况。 刺身主要叫左三文鱼,甜虾,玉子,油甘鱼。 个人就最钟意食油甘鱼,相对厚身,而且食唔到乍,另外味道少少甜 三文鱼油脂分布好靓,食落口亦鲜美,唔会有烟靭既感觉 玉子够冻,唔会好厚身,nice 虽然我唔食生虾既,但见条条都好大只,我班朋友又争住食,应该都好唔错除左生食之外,我地都点左好多熟食的。 个人最推荐既绝对就系焗蚝同黄金扇贝两样。 焗蚝以类似葡挞的面貌上枱,用so皮包住焗好既蚝,味道层次马上丰富左,有脆亦有蚝既甜味。我地叫左几轮狂食黄金扇贝用左好多芝士放系扇贝上面,拎左去焗,味道绝对系一绝另

去到是日的重头戏(刺身;鱼生)⊙ω⊙

刺身主要叫左三文鱼,甜虾,玉子,油甘鱼。

三文鱼油脂分布好靓,食落口亦鲜美,唔会有烟靭既感觉

玉子够冻,唔会好厚身,nice

除左生食之外,我地都点左好多熟食的。
个人最推荐既绝对就系焗蚝同黄金扇贝两样。

黄金扇贝用左好多芝士放系扇贝上面,拎左去焗,味道绝对系一绝

另外,我都点左个冷鸟冬,味道冰冰地,好解到饱肚的感觉,食到临尾食呢个鸟冬,舒服晒

最后,佢地亦有唔少甜品,有macaroon,有泡芙,有雪糕。 我地都揾到自己既最爱

PS 价钱都算贵,约240一个人,好彩质素仍然保持得好好,可以再encore lu