點茶館係一間新派點心店,環境走年輕路線,店內有一塊用麻雀砌成既打卡牆,非常搶眼。其餘裝修以木系為主,富有年輕感。
當日1:30pm 左右到步,需要等3-4枱,但等左10分鐘就已經可以入座,都算幾快。因為太耐冇飲過茶,所以望見餐單咩都想食,於是兩個人叫左6個前菜及點心🧆
⥼ 涼菜拼盤 ⥽
❥ 橙棍冬瓜
以橙汁浸透冬瓜,甜甜酸酸幾開胃。冬瓜偏爽口,橙汁較濃稠,有啲似果汁先生🍹。

❥ 麻醬雞絲粉皮
以麻醬涼拌圓條狀既粉皮,上面鋪滿紅蘿蔔絲同雞絲,頂層灑有芝麻令整體更香。整體味道唔錯錯,略嫌雞絲份量偏少

❥ 千葉皮蛋豆腐
以麻醬涼拌豆腐片,豆腐片厚度適中,可以浸滿麻醬咁食,中間有香蔥、皮蛋同皮蛋黃碎碎,整體味道幾夾

整體涼菜款式有獨特有創新,$98涼菜套餐可自選3款。另外仲有口水雞等其他款式,都幾吸引😋
⥼ 貼心 ⥽
❥ 飛機流沙包✈️
尼款流沙包造型好可愛,印有唔同顏色既飛行棋圖案。size 比平日既包點較細,兩啖食哂,但裡面的確有流心,流心饀多到爆炸,讚👍🏻

❥ 三色燒賣 🧡💛💚
說好的三色燒賣尼?原本有黃色、橙色同綠色既三色燒賣,上枱得返兩色😂。饀料同樣有冬菇同蝦,但橙色燒賣較乾身,黃色燒賣較多汁。

貼心質素較參差,對燒賣有啲失望,但流沙包賣相同味道都唔錯,下次想再黎試多幾款。當日1:30 pm左右入座,已經冇哂千層糕lu,似乎想食好野都要早啲黎。
⥼ 甜點 ⥽
綠茶流心煎堆仔
尼個甜品好有驚喜🥳 煎堆質地軟熟,略帶煙靭,幾有口感,有豐富既芝麻香。抹茶饀低糖帶點回甘,饀料好足。

值得一讚既係,當日店員服務幾好,冇刻意同我地講野,但默默留意我地既需要,例如我地洗完碗碟後,自動幫我地加茶;點心紙剔完想cancel,佢用深色筆幫我地刪除;野食食哂幫我地收碟。服務好細心,又冇比到任何壓力我地👍🏻