餐厅: Poke Go (大南街)
资讯:

2021-09-02 134 浏览
深水埗同太子交界嘅几条街,最近经历紧大规模转型,打卡店愈开愈多。但有时候间间都系西式咖啡店、食全日早餐,难免有啲乏味🙈。呢日天气好啲,食晏行咗去大南街𠮶边,见到有间新餐厅叫「Poke Go」。本身睇门面以为佢都系一般打卡咖啡店,不过见到Poke一字,我就知系食唔同菜式。🌺夏威夷鱼生饭(即Poke Bowl),近年喺香港大受欢迎,四周围都开咗唔少店,特别系喺商业区。今次开喺深水埗,可算系区内第一Poke店。餐厅星期一至五有提供午市套餐🥢,内容包括主食同饮品,而主食有五款指定组合可供选择,定价$98或$108。自选款式价钱相若,弹性会高啲,但饮品就要额外嗌。ONO($98),佢由三文鱼、寿司饭、温室青瓜、鸡蛋丝、芝麻、皇帝蟹棒同果仁酱整成,鱼生饭无论𩠌定饭嘅量都一样咁多😍,唔使惊食唔饱。芝麻加青瓜骤眼睇有啲似火龙果肉,哈哈。我认为呢碗用上三文鱼同蟹棒做𩠌系最大路嘅款式,而且果仁酱亦好易入口,感觉系清新版同甜啲嘅麻酱。🍚寿司饭底偏笠身,捞埋后就掩饰咗呢个弱点,但我认为可改善一下。NALU($98),佢由八爪鱼、寿司饭、樱桃蕃茄、甜粟米、芝麻、皇帝蟹棒、辣椒碎同辛味蛋黄酱整成,呢碗颜色深啲,较
ONO
ONO
NALU
NALU($98),佢由八爪鱼、寿司饭、樱桃蕃茄、甜粟米、芝麻、皇帝蟹棒、辣椒碎同辛味蛋黄酱整成,呢碗颜色深啲,较为色彩缤纷🌈。味道上我亦认为更出色,因为辣辣哋,好鬼惹味。🐙弹牙嘅八爪鱼配上爆汁嘅粟米同蕃茄仔一齐食,相映成趣。呢款丼原本有和式青葱,但我哋唔啱食所以走咗。如果有特别需要,记得同店员讲啊。
梅冻蕃茄
梅冻蕃茄($38),小食我哋有谂过叫蕃茄定炸莲藕片,最终拣咗前者,不过好彩丼饭都有跟一片炸莲藕,可以试埋,系几脆几正嘅🤤。讲返蕃茄先,造型几得意,去皮后放上一粒大话梅。食一啖成个人即刻醒哂,佢只酸好瞩目,系夹杂几种酸嘅味道于一身,系一道不折不扣嘅开胃菜🍅。
午餐包指定冷热饮品,并唔系普通汽水,感觉有诚意。我哋要咗热麦茶冷压菠萝汁,两样造型都几精美。🍵麦茶连茶壶上,味道好浓郁,两个人都够饮。🍍菠萝汁味道唔错,还原度极高,好似真系食紧菠萝咁,唔会太甜。
总括嚟讲,深水埗而家都有Poke食喇😛,换言之打卡点又多一个,大家可以转转口味呢!小店门口位设计好Chill,木系枱櫈同墙身令人感觉舒服🪵,室内环境就行清新简约风路线,楼底好高,唔压迫。
2021-08-09