2015-09-12 1697 浏览
之前search过沙田有咩斋食, 但其实系冇乜选择, 难得今日路经附近, 于是过嚟试试呢间小舖, 可惜今日系假日, 冇套饭食, 咁唯有散叫, 不过散叫都好多选择~  春卷+萝卜糕  春卷个皮够脆, 但入面d馅就un咗, 好似系芋头丝干咗咁, 但好难咬  萝卜糕个样好粉, 但食落又唔差, 唔会好浆口(以为粉多), 而且都有萝卜味, 可惜料唔够多  斋卤味只选了蚝油同酸斋, 唔知系咪放埋一齐, d蚝油汁味道盖过酸汁, 所以酸斋唔够酸味, 不过蚝油斋又唔会好浓味, 啱我  炒饭什豆斋鸡粒炒饭, 开头以为普通平凡, 但食落原来有d姜粒, 唔会太dry, 有d味, 都唔错  炒面唔油, 够干身  腐皮卷+紫菜卷其实两个卷都系差不多馅, 都系沙葛丝、红萝卜丝、木耳丝等等, 好爽口  鸡骨草好够味, 应该真材实料, 一d都唔甜, 所以苦苦地可能冇乜人一次叫咁多款式, 搞到阿姐都计唔掂数, 要用计数机计, 哈~

斋卤味
斋卤味

唔油, 够干身

鸡骨草
好够味, 应该真材实料, 一d都唔甜, 所以苦苦地

2015-04-26