2025-05-09 0 浏览
今日 在尖沙咀行街,  到了 The ONE 買靚衫 ,   去到 4 樓.   看見意大利餐廳  The Point,  立即好想食  Pizza, 餐廳 門面闊.   面積大,  座位開揚 ,餐廳裝修好有型格, 有大型酒吧, 加上設罝了 Woodstone 火山石窯, 可以即制 Pizza .我們先點飲品,   飲品 有多款選擇  Mocktail, Cocktail,  Soft Drinks, Coffee  & Tea, Wine, Whisky.....  叫套餐,   餐飲有半價優惠.再看餐牌,  Dinner Set for 2, $398-  真係吾貴.  有沙律, 湯, Pizza,  主菜.   樣樣齊.  飲品先送到,   Fruit Punch & Mango Tango, 色彩鮮豔,  感覺好清新.  Fruit Punch  充滿夏日風情, 涼冰冰.  Mango Tango, 沿著杯邊有 Sugar rimmed  有觀感美, 顯得調酒師好專業.  芒果汁, 橙汁, 石榴汁加梳打,  混搭得清爽,    味道相當好.是日沙律:   蔬菜顏色翠綠,  吃得
餐廳 門面闊.   面積大,  座位開揚 ,
Fruit Punch & Mango Tango
 Fruit Punch  充滿夏日風情, 涼冰冰.
是日沙律:   蔬菜顏色翠綠,  吃得健康,
蔬菜沙律
是日餐湯磨菇忌廉湯,
蘑菇打得夠滑,  濃稠適中. 香噴噴的蘑菇味撲鼻而來, 濃淡適中, 飲得滿意.
磨菇忌廉湯
Pizza 9",  即叫即做,  我們選了 BBQ 烤雞披薩.  熱辣辣送上,  足 9"大, 用了厚餅底,  賣相豐富.
9", BBQ 烤雞披薩
Pizza 舖滿了雞肉, 野菌, 焦糖洋蔥, 燒烤醬.  足料調味正.
入口鬆脆,   口感和味道非常特別, 不是普通行貨.
晚餐主食:   麵豉醬烤三文魚, 擺碟賣相不俗.
麵豉醬烤三文魚
 三文魚肉質嫩, 順滑柔絲,冇骨, 外皮煎得金黃香脆, 油脂偏少, 囗感細嫩多汁.   餐廳用了特製麵豉醬, 帶出三文魚獨有的鮮味.  伴有綠色豆薯蓉及鮮露筍, 煮得美味出色.
用餐後, 我們加了甜品焦糖燉蛋, 伴上藍苺及士多啤梨, 最喜歡玻璃流紗片用脆糖製成,  甜甜地又有薄脆感, 底下燉蛋, 口感超滑.   這個手工甜品,  大家都喜歡.
焦糖燉蛋
餐廳食物高質好味道,  環境及位罝都好, 服務員招呼也不錯.
Fruit Punch & Mango Tango
蔬菜沙律