2018-02-25 648 浏览
老夫子过农历新年前,我系度碌Facebook见到坚多饮食资讯推介(包括OpenRice),系咁比佢哋炸我啲page。原来老夫子系元朗开咗间新店,搞到我呢个老夫子迷心都痒嘛,好想去见一下老夫子,大番薯,陈先生等等⋯⋯又好想睇下好耐冇睇过嘅"耐人寻味"啊。此老夫子餐厅位于形点二期。虽然形点二期唔系好大,但是你要揾一间餐厅都真是不容易。如果你唔熟识形点,你就要第一时间去揾呢个电子显示屏,佢可以帮你book位,教你点揾你想去的餐厅,算几方便。一去到老夫子门口,已经见到好多人,超多人系度等位,好彩我用咗电子显示屏留咗位,所以唔使等好耐就有位了。餐厅外面同里面都非常有老夫子特色,爱怀旧嘅你应该会喜欢。在等位嘅时候,发现老夫子同大番薯其实已经企系外面等紧同你影相啰。呵呵呵⋯⋯⋯餐厅餐牌设计得好靓,有好多不同种类嘅食物,搞到我有啲眼花撩乱啊⋯⋯⋯好彩,老夫子都好花心思,第一版就介绍咗十大推介,我呢啲有选择困难症嘅人当然信晒佢,睇住来落单啦⋯⋯heee五花八门,即是美式什扒,见到个样已经好想食,不过,新年期间食肉太多,所以睇下有冇小啲肉嘅铁板餐,发现有个"香煎鸡扒拼吉列炸虾",心里即时讲咗:仲唔系你⋯⋯
老夫子

鸡扒,原来餐厅好好,佢哋系用鸡肶变成鸡扒比你食,冇骨的,即是佢哋用全只鸡最滑嘅部分做成鸡扒,好正啊⋯⋯鸡扒肉滑,软熟,有鸡汁流出来,鸡皮炸到好脆口,索索声。味不咸,调味刚刚好。

炸虾,细少,虾肉软熟,炸到虾壳都非常脆口,一样系索索声,味鲜,仲有虾味。

薯块,现炸,松脆,质素高,配茄汁是绝配啊。

铁板刚刚烧热,放汁落去,仲会喳喳声。

黑椒汁,味带咸,点小小用来𩠌扒是不错的选择。

推介指数:8.5/10

胆大包天,即系忌廉沟鲜奶,系我极之想试的一款饮品。可惜,餐厅告诉我,棉花糖机坏了,未能提供。因此,我转了白雪公主,即是雪碧加云呢嗱雪糕。

雪碧是怀旧樽装雪碧,正,加上老夫漫画,怀旧feel十足啊。

云呢嗱雪糕,质地好滑,好creamy,不太甜,不错啊。

推介指数:8/10

铁板煎鸡扒拼炸虾
同上
铁板非常热,一落汁就知
去骨鸡肶扒
白雪公主
2018-02-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
铁板煎鸡扒拼炸虾
同上