2017-12-06 418 浏览
一入到铺头,几乎座无虚席!老板一见到我哋已经好好笑容同热情咁招待我哋,等左一阵就有位啦!餐厅环境都唔细,而且安排嘅两人台都十分大空间,一啲唔迫。我哋点左是日厨师精选,食物全部由厨师发板。首先,店员将所有食物搬咗喺我哋侧边嘅架上,然后就嚟咗一盘刺身拼盘,今日嘅刺身拼盘系三文鱼拼象拔蚌,仲有两只大甜虾。个人认为三文鱼同甜虾都好食,象拔蚌就朋友觉得好爽口鲜甜(我就觉得有啲腥)。食完刺身拼盘店员就会帮我地收起整理,然后帮我地开炉放海鲜入去蒸,第一道菜系有半条马友、一份蒜蓉蒸竹虾、两只大连鲍鱼、两只蒜蓉蒸元贝。我哋都一致认同呢一道菜全部都好好味!!!虾好长好大只而且肉好实,马友食得出新鲜冇腥味,蒜蓉蒸元贝都够哂入味,两只鲍鱼都唔细只而且蒸得啱啱好、唔会韧。第二道菜系贝壳三宝同埋蒜蓉蒸蛏子,入面有花甲、贵妃蚌、蛳蚶以及蚬。花甲同埋贵妃蚌好大只好甜,好正呀!而蛳蚶同蚬都好鲜味冇沙,抵赞。圣子好大只好厚肉,连埋啲粉丝一齐蒸更加好味!跟住就系第三道菜,分别系膏蟹同埋赖尿虾。膏蟹同赖尿虾都好大只,而只膏蟹都好多膏有肉食,唔系平时啲水蟹咁。最欣赏嘅系老板会好细心咁教你点拆开只赖尿虾食,令到我哋可以完整咁食晒
一入到铺头,几乎座无虚席!

我哋点左是日厨师精选,食物全部由厨师发板。

跟住就系第三道菜,分别系膏蟹同埋赖尿虾。膏蟹同赖尿虾都好大只,而只膏蟹都好多膏有肉食,唔系平时啲水蟹咁。最欣赏嘅系老板会好细心咁教你点拆开只赖尿虾食,令到我哋可以完整咁食晒成条赖尿虾肉,幸福滋味

最后一道菜就系农家四宝,虫草花蒸鸡乌冬以及糯米饭。所谓农家四宝就系有翠玉瓜、粟米、胜瓜同埋蕃薯仔,啲瓜同粟米都蒸得好软身,又唔会淡而无味咁。强烈建议老板俾多啲番薯仔,因为好甜好好味呀
! !而虫草花蒸鸡乌冬,估唔到喺短短呢10分钟都可以蒸得咁入味,若果可以淡味少少就更好啦!最后个糯米饭都好不错,唔会蒸到干争争而且味道调得刚刚好,作为今餐饭完满嘅结尾!

PS. 最令人满足嘅系,全晚都会有店员帮你蒸海鲜、跟进每一个步骤,令我哋可以喺最好嘅时机食到每一款海鲜,品尝佢哋嘅鲜味!
刺身拼盘
赖尿虾、膏蟹
赖尿虾
膏蟹
农家四宝、虫草花蒸鸡乌冬
农家四宝、虫草花蒸鸡乌冬、糯米饭
2017-11-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
赖尿虾、膏蟹
赖尿虾