2011-01-03 14 浏览
有位朋友 1 月头生日,特意提早为佢庆祝,顺便贺圣诞!我亦预备咗小礼物送给几位朋友,令佢哋既开心又惊喜!起初,我以电话 book 位,店员话只可 book 6:30 或 8:30 ,因为其他时段已经 full 哂;唯有 book 定 6:30 ,我哋赶唔切 6:30 到,最早到嘅朋友都要 6:50 ,我叫朋友攞定枱,而我继续等其他朋友。店员话我 book 张枱已经无咗,要重新攞筹再排过,大家足足等咗半个钟!仲提醒入座起计限食两个钟。听完之后,未食已经觉得有点赶! 等位期间,睇见有大闸蟹套餐。令我哋更肚饿!事不宜迟,马上落单!我哋叫咗 6 样嘢!不过无叫到大闸蟹。呢度地方唔算大,幸好有卡位座,唔会挤迫!店内有不少黑白怀旧相,增添一点怀旧味道!食物尚未送到,侍应先递上一碟花生作为小吃,亦为我哋酙茶。服务态度尚算不错!反应够快!镇江肴肉 $48最先上枱正是呢碟小食,卖相不错!令我食指带动!相信做法相当繁复!猪蹄肉跟啫喱状嘅冻混合一起,层次分明!可惜食起嚟肉质有点实绷绷!虚有其表! 肴肉不太有肉味,可能被啫喱冻部分鲜甜味掩盖!蘸埋镇江醋,可增添风味!其实,唔系好多地方做得好!反而,我觉得霞飞

等位期间,睇见有大闸蟹套餐。令我哋更肚饿!

等位期间,睇见有大闸蟹套餐。

事不宜迟,马上落单!我哋叫咗 6 样嘢!不过无叫到大闸蟹。

店内有不少黑白怀旧相,增添一点怀旧味道!

食物尚未送到,侍应先递上一碟花生作为小吃

镇江肴肉 $48
肴肉不太有肉味,可能被啫喱冻部分鲜甜味掩盖!蘸埋镇江醋,可增添风味!其实,唔系好多地方做得好!反而,我觉得霞飞做得唔错!

我的食评 - 「霞飞」,可比较一下!

镇江肴肉

鲜菜肉小笼包 $28
王家沙嘅小笼包有 3 款:招牌蟹粉小笼包 $48、苏式鲜肉小笼包及鲜菜肉小笼包,同样$28,当中招牌蟹粉小笼包最为受欢迎!
朋友拣了呢款鲜菜肉小笼包,感觉无咁 heavy !呢度嘅小笼包卖相一般,每粒大小不一,加上葱粒作辨认。有4 粒,一人一粒!要做到皮又薄又靓,并非容易!搓皮、折皮、每一个工序要控制恰当。皮尚算薄,筷子夹著都无穿;馅料比例肉多过白菜,肉够新鲜,肉汁鲜美而且够多!

鲜菜肉小笼包

鲜肉锅贴 $28
另一选择为咖哩鲜肉锅贴,不过,我哋有一半唔食得辣。鲜肉锅贴皮薄馅靓,皮折得够精细,似乎每一折系一样阔度,皮煎得刚好,食起嚟有点脆;用上半肥瘦猪肉新鲜,只要一咬开锅贴皮,肉汁即时流出来!确实不错!

鲜肉锅贴

鲜荳板菠菜 $46
以菠菜、荳板 (即剥咗壳嘅新鲜蚕豆 ) 及蒜片一起炒,最后洒上金华火腿丝,相当得体!未食已经嗅到香味!
通常食到嘅菠菜系腍身!呢度落咗好多油快炒菠菜,保持翠绿!还带一点嚼劲!值得一赞!荳板软身够入味。呢道菜虽然清淡,但系油咗少少!之前,帮衬中环宁波旅港同乡会,食过豆瓣苋菜,同样不错!

我的食评 - 宁波旅港同乡会

鲜荳板菠菜

上海话梅骨 $68
平时食惯糖醋排骨,一试话梅骨,感觉清新!味道跟糖醋排骨一样酸酸甜甜,话梅汁令人几开胃!略嫌唔太够汁!排骨份量唔少!又够入味,带点肥肉,容易入口!用来伴饭系一流之选!

上海话梅骨

健康炒饭 $52
炒饭种类另有:家乡金腿上海炒饭 $52 及阔佬炒饭 $58。健康炒饭系我嘅选择!以白米、红米、蛋白、菜芯茎切片、粟米、崧子为材料!颜色夺目!
令我好惊喜!红米几难控制,煮得够熟又无爆开,有赵头;加上粟米、崧子,十分有口感!蛋白代替蛋黄,比较健康!明符其实系一道健康炒饭。

健康炒饭

无疑!上菜速度快,食咗一个钟已到尾声,侍应问我哋食物到齐未?回答已到齐,随即收餐具及餐纸,确实有点赶客!食完想坐耐啲都唔得!
2010-12-23
等候时间
30 分钟 (堂食)
等位期间,睇见有大闸蟹套餐。
店内有不少黑白怀旧相,增添一点怀旧味道!
鲜菜肉小笼包
鲜荳板菠菜