2014-08-10 1445 浏览
早几年系理工大学读书时期,穷学生想喺尖沙咀食平啲就会去香槟大厦,一系芝士面,一系蕃茄面。不过小妹一直唔多欣赏芝士面,一来圆枱坐得唔舒服,环境旧但无味道,二来真心唔特别好食,三来蕃茄面个蕃茄底真心出色,永远会拣蕃茄而拼弃芝士。近几年发觉,芝士面质素低左好多,小妹已有起码两年无去过。今日想食蕃茄,但蠢左唔知星期日休息。摸门钉又行到好攰,就一试芝士面。哈!唔食由自何,一食就大获,激起小妹打第一篇食评。小妹与男友各点了一个蕃茄鸡翼螺丝粉和终极芝士面,等了又等,足足呆等左三十分钟,咁都算。先讲男友碗面,话「终极」,有几「终极」咁呢?其实就系四块猪颈肉,四至五块红肠,加只煎蛋,完。猪颈肉,话系招牌之作,但硬而干,唔通系新制品---猪颈肉干?红肠同煎蛋正常野,芝士味呢?有但唔浓,或者应该话无以前咁浓,吸引之处都无左,其他野食又普通到唔普通,咁点呀?重点在于我碗蕃茄面,蕃茄粒几粒,再用叉沾少少红色汁一试,下?茄汁黎既?即系煮熟螺丝粉再加茄汁呀!食到我无言。两碗加埋$94。其实是但揾间茶餐厅都OK过佢,小妹同男友都表示以后唔会再帮衬~

哈!唔食由自何,一食就大获,激起小妹打第一篇食评。

2014-08-10
$ 50 (晚餐)
  • 下?我推介唔好食呢间啰