2019-01-12 685 浏览
近日天气回暖,星期六唔驶番工就最适合去啲有户口既地方叹下日光同咖啡。朋友住喺马鞍山,知道呢间餐厅装潢开扬,就过黎试下。果然喺门口已经见到有啲带住狗狗过黎食野,户口既台櫈就最岩佢地可以同狗狗一台,连狗狗都好开心!餐厅系半自助形式,喺counter落左order,讲低台号,侍应会送餐过黎。餐厅里面都透到多好多日光入黎,感觉好开扬。座位坐得好舒服,我地坐喺落地玻璃隔离,好写意~餐牌有好多选择,假日都有午市套餐:主食连饮品,其他饮品可以伴价;另外有啲精选小食。因为系brunch(无食早餐!),所以我地非常有胃口,叫左两个主食+两个小食+两杯野饮!出到去俾钱个度先见到呢个甜品menu!不过无再叫了~坐左阵野食就到了~首先黎既系小食:炸薯条配黑松露酱。薯条新鲜炸起,外脆内香,黑松露酱好香,如果可以再多少少就好了,因为我地食到最后啲酱已经俾我地点哂~之后黎既系呢个三文鱼薄饼,厚身既饼底好出色,三文鱼都好香好大块呢个薯仔粉有惊喜!薯仔粉好烟靭、配埋忌廉酱同烟肉、磨菇好有口感,酱汁好香滑,值得推介!呢个系侍应特别推介既清新之选,本身唔太熟悉山东蕃茄,原来系一啲都唔酸,非常适合我唔钟意食酸既野青酱同cot

出到去俾钱个度先见到呢个甜品menu!不过无再叫了~

炸薯条配黑松露酱

鲜忌廉黑松露烟肉磨菇马铃薯粉

青酱山东蕃茄牛油果配新鲜水牛芝士沙律

青酱同cottage cheese好夹,唯一要挑剔系牛油果唔够熟,同埋份量比想像中大

Tiramisu Latte & Pear with Lemon

饮品点了一杯热一杯冻。Tiramisu Latte上面舖满了咖啡粉,内里感觉像Mocha,配上一块威化饼很美味。蜜桃柠檬茶很清新。我们自备了饮管,特别吩咐侍应不用提供饮管,侍应都很友善~

满台都是美食,和朋友一边食一边聊天,聊了差不多两个钟!很满足的一餐~(等不及沙律就要开动了

餐厅出面就是马鞍山海滨长廊,的确是写意悠闲brunch之选
题外话/补充资料: 餐厅除了欢迎狗只(在外);内里空间阔落,也适合BB车、轮椅的~
2019-01-12
炸薯条配黑松露酱