呢日要返Office跟跟啲嘢,朋友呢轮都喺长沙湾返工,所以约食久违嘅Regular Lunch哈哈。条友最钟意食日本野,所以我特登带佢嚟试下呢间新开嘅居酒屋餐馆🏮,我自己都未试过!餐厅喺枫树街游乐场对面,都算易揾。餐厅细细,容纳约20人到,其装修亦几唔错,居酒屋风,格调偏黑色。墙身用上唔少镜面,增加空间感,同时再写上食物同价钱,同画画,你懂的💛。餐厅好似主要系卖串烧同定食套餐,我哋嚟食晏,所以就一人一个Set好了🍱。定食有七款拣,由$48-$78,唔收加一,跟味噌汤、沙律、前菜同水果,饮品加$6-$10有可乐、玉露或咖啡。留意返呢到卖嘅系全日定食套餐,即系晚市都系呢个价钱,超抵啊👍!我要咗和风玉子牛肉丼($68),牛肉用上安格斯三角肩胛肥牛,真心觉得比起平日一般打边炉嘅肥牛好食,有啲似好薄嘅牛扒片🐮,牛肉片份量同大小都正常。丼饭超级大个,饭量十足,我差啲食唔哂🙈。丼饭上面仲有只温泉蛋添,督开佢之后爆哂汁,但捞埋后个饭就湿咗少少。我朋友要咗豚肉生姜烧定食($58),呢个嘅造型同我碗饭唔同,饭同𩠌分开上。🐷豚肉生姜烧份量又系巨人级,豚肉仲要有劲多片,而且好浓姜味,唔错!豚肉另一边就放咗好多

和风玉子牛肉丼

豚肉生姜烧

我朋友要咗豚肉生姜烧定食($58),呢个嘅造型同我碗饭唔同,饭同𩠌分开上。🐷豚肉生姜烧份量又系巨人级,豚肉仲要有劲多片,而且好浓姜味,唔错!豚肉另一边就放咗好多沙律菜🥗。

有啲搞笑嘅地方系我个牛肉丼无沙律跟到,而朋友𠮶个就无水果🙈。不过我哋都饱同埋Share食,所以就无问到店员,无乜所谓啦。味增汤够哂热,前菜就系腌渍。至于水果系半个橙🍊,原来仲切咗粒添,可以拮嚟食好方便,估唔到个橙咁甜的。
巨峰提子玉露

饮品我哋都加咗$8要巨峰提子玉露🍇,本身以为系罐装𠮶只,点知系杯装上,仲要劲大杯,都几好饮。

总括嚟讲,呢间新开嘅和风小店确系唔错,全日定食性价比极高,而且都几好味😋。环境静静哋又几好坐,有机会我都会夜晚嚟试下串烧。女店员服务态度几好几有礼貌,又会不断帮我哋加茶。我希望小店可以逆市中好好加油💪。
2020-02-12
和风玉子牛肉丼