2025-04-21
「人生如泡茶 淡定就能優雅」好欣賞呢句,同時喚醒心中一點情緒💚之前喺ifc 第一次接觸過汴京茶寮就愛上咗,估唔到抹茶可以咁細緻,特別欣賞手沏靜岡抹茶,好似當中包含住「專注、安心、靜候」嘅感覺,令自己都想學吓茶道🍵當然抹茶亦都好濃郁,自己好鐘意😍🍵抹茶鮮奶配豆腐雪糕 $78先食咗啖豆腐雪糕,味道好香豆腐味,質地細滑好驚喜,再飲啖抹茶鮮奶,出自靜岡特別香濃細滑💚🍵宇治手摘抹茶 勝雪 $88由人手採摘嘅上級抹茶,產量少又珍貴,味道醇厚回甘,十分欣賞👍🏻💚特濃抹茶雪糕 $54💚紅豆鯛魚燒配特濃抹茶雪糕 $76同樣來自靜岡嘅抹茶,整出嚟嘅雪糕超級香濃醇厚,好鐘意好鐘意😋我諗係我心中第一位抹茶雪糕💚一定會再嚟‼️而家仲有紅豆鯛魚燒,外脆內軟有溫度,好夾👍🏻🚩汴京茶寮 (銅鑼灣) @tealosophyhk 📍銅鑼灣恩平道28號利園二期G02
🍵抹茶鮮奶配豆腐雪糕 $78
🍵宇治手摘抹茶 勝雪 $88