2015-08-03 971 浏览
见几位朋友成日黎依间野到打卡,相信一定有啲原因令佢地一食再食,所以我都约左朋友黎睇下依间系何方神圣!初初唔识果时,听个名以为系食鸡煲,但后期睇到相先知原来系韩国既一道出名既菜名-奶奶鸡店面有上下两层,环境地方唔大,但无论系店外定店内,都挂满依啲类似许愿卡/感想卡,可以系间野到留下自己既足迹打开菜单纸,有一种似曾相识既感觉,设计有啲似港铁铁路站,而且依种点菜方式,记忆中食第二间韩国食肆都系咁呢~先点左两杯野饮先,桃汁偏甜但味道唔假,但冇果肉,第二杯则系朋友嗌烧肉生菜包,拣既系猪肉,泡菜份量有点太多,生菜叶较细,好容易滴汁。但味道确系唔错,食落唔会太辣,口感爽口,而且烧肉既味都好出,唔会遮晒,份量够多都几抵食野人韩牛,虽然价钱的确贵,但味道肉质绝对超值,韩牛肉只得两成熟,就系外围边边果个位,虽然望落红红好血腥,但食落毫无腥感,牛肉既肉好细嫩,肥瘦分布得好均匀,其秘制酱汁令到牛肉更加鲜口入味,系味觉既一大享受,不过份量同价钱的确会令好多人却步安东炒杂菜,主要以豆芽同杂菇为主,炒得好香口,而且多菜多汁,豆芽既爽口又入味,可以清清肠胃柚子鸡翼,价钱偏贵,只得4只鸡翼,但味道煎得几香,外层香脆带柚
见几位朋友成日黎依间野到打卡,
相信一定有啲原因令佢地一食再食,
所以我都约左朋友黎睇下依间系何方神圣!
烧肉生菜包
野人韩牛
安东炒杂菜
柚子鸡翼
柚子鸡翼,价钱偏贵,只得4只鸡翼,但味道煎得几香,外层香脆带柚子既甘甜味,内里则岩岩好熟透,肉质软熟,食得几和味
安东元祖奶奶鸡
安东元祖奶奶鸡(半只),黎到大家都会嗌一碗既镇店之宝,睇落好重口味!但食落又另一个讲法
酱汁既特别,咸辣之间做到平衡,薯粉好容易吸晒啲汤汁,而且有种咬唔断既质感,只食粉会觉得辣辣地
鸡肉口感多肉,肉质适中易入口,薯仔感觉偏少,依个菜适宜配饭一齐食~
韩牛粒炒饭
韩牛粒炒饭,牛粒散碎但香口,炒饭温度岩岩好,饭粒易入口,炒饭味道唔太浓,可以配搭埋奶奶鸡食~
2015-08-26
烧肉生菜包