2024-03-25 570 浏览
识我都知我依家越嚟越钟意食中菜,朋友话好想食呢间因为佢喺旺角开咗,点知我就带佢嚟旧嘅舖头喺湾仔酒店地牢嘅呢间,带你去酒店你就将就吓😂入到去地底见到个门面已经觉得好华丽,坐低梗系由大佬发板食啲咩,佢永远嘅点菜都唔会令我失望,而我又唔会俾佢闹顶级龙井坐低先点茶,有唔同既茶简,而我地简左龙井佢仲送咗餐前虾片,份量好多,而且好香脆好好食☺️马来黑豚肉叉烧可以话系我食过以嚟我最满意嘅叉烧,佢有别于我平时食嘅自家制叉烧,睇落去个样颜色已经好靓,食落唔会好肥又唔会好瘦,佢嘅豚肉位置好靓好满意👍👍无论系色水定系味道都好满意香茅烟熏脆皮鸽呢个系我见人哋好多人都叫所以叫香茅铺喺脆皮鸭嘅底,嚟到嘅时候有烟熏食落有别于平时炸嘅感觉,呢个整法冇咁油腻,又可以外脆内嫩,几香口有一点烟熏味,又几香鸽味炭烤黑毛猪肋骨 半份半份已经有七旧骨,嚟到几时候会先俾我哋睇然后再帮我哋切开,服务几周到仲配咗青柠汁同埋泰式酱,店员话可以食完骨之后饮青柠汁或者喺个骨度配泰式酱,消除佢嘅油腻感个人比较钟意配搭佢嘅泰式酱一齐食,味道好惹味铁饭碗 酿豆腐开头喺枱面已经见到铁板碗,我已经傻更更咁问人哋系咩嚟,佢话系一个传统,以前嘅人每一个都会

顶级龙井
坐低先点茶,有唔同既茶简,而我地简左龙井
佢仲送咗餐前虾片,份量好多,而且好香脆好好食☺️

马来黑豚肉叉烧
无论系色水定系味道都好满意

香茅烟熏脆皮鸽
呢个系我见人哋好多人都叫所以叫
香茅铺喺脆皮鸭嘅底,嚟到嘅时候有烟熏

炭烤黑毛猪肋骨 半份
个人比较钟意配搭佢嘅泰式酱一齐食,味道好惹味

铁饭碗 酿豆腐
开头喺枱面已经见到铁板碗,我已经傻更更咁问人哋系咩嚟,佢话系一个传统,以前嘅人每一个都会拎住个铁饭碗拎住啲饭返工返学食,而呢个铁饭碗就好保温
佢呢个酿豆腐有三味送,一个系红烧将啲鱼胶让咗喺茄子同埋红椒,另一个系豆豉让咗鱼胶嘅豆腐同埋苦瓜,仲有一味就系脆炸咗嘅腐皮
卖相嚟到已经吸引住我,而且味道都唔错,如果配搭埋白饭食就更加满足

月光蟹肉扒菠菜
蟹肉份量超多,菜嘅份量都好多
记得搅匀只蛋一齐食系,唔好净系食肉肉要食多啲菜,咁先可以有健康嘅身体㗎

马拉脆皮曼煎糕
超特别,第一次食
入面包咗花生椰丝同埋粟米
虽然我唔知呢个系咩配搭,但系外面好脆,入面就又咸又甜系几特别嘅

• 香茅烟熏脆皮鸽
  • 炭烤黑毛猪肋骨