2008-05-18 2 浏览
本来话左半年内都唔会再黎,但系冇办法,爱人要食寿司,观塘选择有限,惟有自打嘴巴又黎食过。半价时段入去,星期六排左大概一个钟头先有位。今次终于记得影相,讲下一D我未讲过的食物评价。17蚊一碟一件特大灸昆布鲭鱼腩寿司,肉质口感比13蚊一碟两件昆布鲭鱼寿司爽,但不见得特别好味,只系块鱼肉长少少,个人觉得唔算抵食。10蚊一碟两件玉子寿司,做得比好多寿司店有诚意,其它店只会就咁整熟就算,反而和花亭系用镬煎熟再一层层折埋而成的(去过上水分店的食家就有机会见到师傅即场煎蛋)。而且佢有一大特色,常见的玉子寿司系在寿司饭上面加块蛋再卷紫菜,而和花亭系在蛋入面塞少少饭再卷紫菜,所以系蛋多饭少,而且蛋味甜甜地,我每次去都有叫。35蚊一碟两件海胆寿司,外观睇落新鲜,但系冇咩鲜味。曾经试过一次有海胆屎未挑干净,食落口会有一大朕异味。18蚊一件三文鱼鱼子手卷,之前我写过佢地可能转左供应商或者货种,所以水准下降。唔知和花亭方面系咪有人会上OPENRICE睇食评,所以我今次再试,竟然食得番半年前的三文鱼子。如果系真的话,呢个真系抵赞!

海胆寿司
三文鱼寿司
昆布鲭鱼寿司
帆立贝寿司
$80 (宵夜)
海胆寿司
三文鱼寿司