2009-12-01
今晚是慶祝大佬壽辰PART II,上年HCL未能吃飯一起慶祝,今年亦未能齊人,但這一餐總不能走了他的,所以便約好要來吃一頓了。討論了一會要吃什麼,結果我說不如吃大閘蟹吧! 因為想起之前看食評好像說過這裡的大閘蟹餐也吃得過,大佬當然沒有異議! 我於一星期前已打來BOOK檯了,因為害怕那個套餐已過期而且驚很多人來吃。我們早了來到,她們也立即安排位置給我們坐,發現十檯有九檯客也和我們一樣是叫那個$260位的套餐。這個餐不收加一,茶水等等,雖然大佬說$260已包在內,不過這樣感覺良好嘛,哈哈,好像很便宜似的。這個餐真的有頗多東西,勝在份量不大,而且慢慢分長時間來吃,所以不會有很飽很辛苦的感覺。整頓飯吃了兩小時,我想有一小時我也是在剝殼的,哈哈。魚翅佛跳牆是真的挺好的,非常足料,味道夠濃,真的沒有偷工減料! 不過有點點似味精的感覺,但材料倒是真材實料的。我最鍾意蟹粉蒜茸包,因為d蟹粉好正! 份量都好多,味道也很鮮味! 配蒜蓉包很不錯,不過蒜蓉包再脆一點應該會更加好。佢下面有個爐整熱d蟹粉,唔會等佢凍哂乾哂,非常好!蟹粉小籠包都ok,但唔係特別出色。雖然食得出真係有蟹粉而且都幾香,不過個皮真係幾厚
蟹粉小籠包都ok,但唔係特別出色。雖然食得出真係有蟹粉而且都幾香,不過個皮真係幾厚下。而且唔係好多湯汁,所以唔算係特別好。大閘蟹一人兩隻,一隻好一隻唔好。開頭個隻無咩料,即係蟹膏好少而且好細隻下。第二隻好d,雖然唔係大隻左好多,但真係好多蟹膏而且好香,不過如果再多d蟹肉就好啦。
烏冬都可以,覺得夠濃味喎,好多蝦干,成碗野幾香。烏冬當然唔係好靚唔係好彈牙,不過由於湯底幾好,所以都唔係唔可以接受。
薑茶湯子好鬼辣呀,冬天驅寒剛剛好,不過我食左大半都頂唔順投降啦! 而且佢俾個d唔係丸子,係蕃薯,感覺好似食緊蕃薯糖水咁。
服務好好,個經理哥哥好識睇情況同人換碟送上食物等等。而且又有禮貌,又願意幫我地影相。
雖然食物質素唔係勁好,不過$260唔加一唔加任何野都算係咁,總算值得一吃呀。最緊要都係希望生日既人開開心心姐。