2024-01-13 153 浏览
今日去咗红磡揾朋友,夜晚嚟到呢间茶记食dinner。是日晚餐我成六款选择,可以自由搭配,亦有其他set拣,出边比较少见。第一款可以拣豆豉/菜远/凉瓜配牛肉/肉片/排骨配白饭/炒河/炒面。我哋要咗凉瓜排骨炒河。凉瓜同排骨嘅份量比想像之中多。凉瓜苦苦地,排骨几嫩,煮得够淋身。炒河好挂汁,惹味又唔会口渴,整体搭配好match,而且都只不过要$68,连埋餐汤再加嘢饮。好抵食。第二个要咗福建炒饭,好耐冇食啦。炒饭炒至粒粒分明,蛋香味好出,有惊喜。上面嘅配料舖到好满,样样有齐,有咬口,可以按照个人喜好选择捞几多饭变湿饭,唔够饱仲可以加饭,正。最后要埋清炒菜心,够新鲜而且几爽。汤都唔错,有罗宋汤同粉葛猪骨汤,一中一西,又热又够味。