2024-03-30 218 浏览
海湾茶居并不是传统大酒楼, 但环境算是舒适宽敞嘅小茶居, 服务员姐姐亦礼貌招呼.我哋叫咗饮茶必食嘅虾饺, 烧卖和叉烧包. 虾饺皮薄薄, 虾肉新鲜弹牙,. 烧卖猪肉, 松软多汁, 虾肉爽口弹牙, 叉烧包软熟, 叉烧馅肥瘦适中, 好味!👍我哋亦叫咗碗柴鱼花生粥,煎萝卜糕, 鲜虾肠粉,豉汁酿茄子🍆,时菜鲮鱼球🐟,马拉糕和姜汁鸡包仔. 柴鱼花生粥系非常传统嘅港式粥, 不多酒楼供应. 粥底绵密鲜甜, 花生软糯, 柴鱼味道咸香可口.萝卜糕 煎得金黄脆皮, 外脆内嫩, 食到丝丝萝卜, 口感十足, 蘸少少甜辣酱更惹味.鲜虾肠粉, 虾肉弹牙爽口,  肠粉皮嫩滑有好重米味.正!😍豉汁酿茄子🍆, 茄子好腍滑, 鲮鱼肉新鲜弹牙, 鱼肉饱满啖啖肉, 食到淡淡嘅虾米味和果皮味, 加上惹味玻璃豆豉芡汁, 添加层次感和滋味.😌时菜鲮鱼肉, 啖啖新鲜鲮鱼肉, 加上虾米和果皮, 口感丰富好味.马拉糕软熟,  松软,  富蛋香, 吃下去不黏牙且不太甜.  姜汁鸡包仔,  鸡包混合姜丝,  姜汁味香浓, 面包亦软滑, 味道一流真系值得推荐海湾茶居, 价钱好合理, 依家不收茶钱, 下午茶任选两款点心, 只收$38。真抵食!👍

鲜虾肠粉, 虾肉弹牙爽口,  肠粉皮嫩滑有好重米味.正!😍

柴鱼花生粥
豉汁酿茄子
时菜鲮鱼球
叉烧包, 虾饺, 烧卖
马拉糕
  • 虾饺,烧卖,叉烧包,豉汁 酿茄子,萝卜糕,柴鱼花生粥, 是菜鲮鱼球