2017-09-07 1801 浏览
早几年已经听过礼宾府既大厨自立门户,响中环开左间「礼宾傅」做高级中菜,吸引到好多高官同名人帮衬,搅到我都好想试下。由於位置较为唔就脚,一直未有帮衬。近日发现有个book位app竟然book枱可以5折埋单,实在非常吸引!当然,咁抵系有条件既,只有下午2:00同晚上9:30後入座才可以!我就book左星期六下午二时,等埋返半日既家姐放工刚刚好,一家四口就去「礼宾府」开餐啦!呢间「礼宾府」就非常细,虽然系5楼全层,但出lift既走廊同入去既门口都超窄,唔够grand! 入到里面,一眼望晒,两边既枱有梳化位,再加中间一行枱,座位不多!另外仲有一间VIP房。坐低後,就快快睇下order咩野食。餐牌既食物种类齐全,连鲍参翅肚都有!讲真,价钱都几贵,拍住酒店中菜厅价钱,不过我地宜家散叫食物有5折就无所谓啦!由於当时客人已经唔多,所以我地点既餸菜好快就陆续上枱啦!第一碟系大良炒鲜奶,都算几大碟,原价要成300蚊架!不过食落都好咸,唔知系咪师傅重手左呢!第二碟上嘅系菠萝咕噜肉,用上新鲜嘅菠萝算系有诚意啦!咕噜肉软硬适中,几好味!第三碟系老少平安,味道唔差,不过就冇咩惊喜!跟住来的系招牌菜,礼宾傅炒饭同埋

跟住来的系招牌菜,礼宾傅炒饭同埋五味炸子鸡。炒饭嘅份量唔算多,又有D油,但就收3佰几蚊一碟。虽然有龙虾、带子同鲍鱼等高价材料,但系每样只得几粒,都唔值呢个价钱!至於五味炸子鸡就等左好耐先上枱,上枱时热辣辣,鸡肉好滑,仲可以任你配5种唔同嘅酱料,包括绿茶盐、柠檬汁、南乳、蓝莓同埋洛神花酱,几特别!

最後我哋仲叫咗个汤圆合桃露同埋杏仁茶做甜品。两种甜品都几好味,又唔太甜,都好啱老人家食。不过甜品个碗靓就靓,但系个size非常细,只系得几匙羹,要60几蚊一碗就唔系太值啦!

总结嚟讲,今次最抵嘅系有五折!如果比正价,但系食物又冇太大惊喜,就会好失望呀!

2017-09-02
用餐优惠