屯门虹桥最出名的泰国菜专门店 - 泰好味「武汉肺炎」肆虐全球,加上限聚令同堂食禁令,令唔少香港既小店倒闭。作为「真.香港人」,又点忍心街上既特色小店,变成一式一样既大型连锁店呢?。呢次CK黎到屯门虹桥,拜访一间逆市下坚持开业既泰国菜专门店「泰好味」,尽一分心支持良心小店。由于店舖都无乜经过大肆宣传,而且店外既招牌都唔明显,一般街坊行过都唔会太觉眼店舖既存在。但开业多年都仲做得住,都系靠一班街坊支持,肯定系信心保证啦 ! 店舖面积唔系好大,整间店大约可以坐15人左右。店舖里面放满好多有泰国色彩既野,例如泰国象﹑泰皇相片,就似置身泰国一样。夏天黎食既应该都几辛苦,因为得一把风扇,而且冷气唔系好够冻。咁就重点推介我拣既野食俾大家啦 : 泰式炒饭 : 运用泰国香米既香气,搭配菠萝以及什锦蔬菜等大火快炒,咸咸酸酸甜甜既口感,才食一啖就会令人食欲大开,撘配花生一齐入口既话,口感层次应该会更加丰富,呢个泰式菠萝炒饭相当值得推荐!尤其将饭砌成心形先上台,视觉效果很棒!金边粉 : 呢度既金边粉炒得够干身亦够镬气,配上大量既芽菜及花生碎粒,而粉亦带D泰国风味既甜甜酸酸,整体配合起黎系相当美味 ! 餐厅仲有
屯门虹桥最出名的泰国菜专门店 - 泰好味

咁就重点推介我拣既野食俾大家啦 :

餐厅仲有多款泰式饮品及啤酒叫架,都值得大家叫黎试下。

泰好味
地址 : 屯门井财街青菱径鹿苑地下9号舖
电话 : 2441-8284
营业时间 : 星期一至日 11:00 - 18:00 (疫情期间,去之前先打个电话确认一下呀)
2021-09-07